Chirie ieftina in Cluj in 2020?

In ultimii ani pretul chiriei in Cluj l-a depasit pe cel din capitala, ba mai mult, orasul de pe Somes a fost in 2019, pe locul 6 in Europa la costul chiriei, dupa Porto, Portugalia, cu un cost mediu de 423 euro, conform evz.ro. In acest context cei care cauta chirie ieftina in Cluj, au de furca cu costurile generate de cererea foarte mare.

Conform analizelor imobiliare.ro, costul mediu al inchirierii unui apartament cu 2 camere in Cluj, in 2019 s-a majorat de la 370 la 390 euro/luna, spre deosebire de Bucuresti, unde media este de 350 euro.

“Capitala Transilvaniei” devenita un adevarat pol de atractie universitara, culturala si profesionala, cautata de tineri atat din Cluj, imprejurimi sau restul tarii, cat si din afara, nu mai lasa loc de preturi in concordanta cu salariul mediu al orasului. Anul trecut au avut loc proteste de amploare din partea familiilor care nu isi permit sa dea peste 78% din salariu (salariu mediu Cluj – 545 euro) pe o chirie decenta. Ceea ce cereau protestatarii era o decizie a Consiliului Local care sa sa blocheze cresterea preturilor sau oferirea de subventii pentru plata chiriei.

Ce a dus la explozia pretului chiriei in Cluj?

Dar intr-o piata imobiliara libera, cu foarte multa cerere, nu este loc de chirie ieftina. Festivalurile internationale de muzica precum Electric Castle sau Untold, au adus in 2019 230.000 de participanti la Electric, si 370.000, la Untold. Printre ei, turisti din toate colturile lumii, dispusi ca pentru 4-5 zile de festival sa cheltuie o mica avere pe chirie. Foarte multi proprietari de chirie se pregatesc sa dea “micul tun” an de an, scotand in cateva zile de inchiriat, profitul pe 3-4 luni de chirie clasica.

Universitatea Babes Bolyai, aflata in top 5% universitati din lume si singura din Romania aflata in cel mai exclusivist clasament, ARWU/Shanghai, atrage tot mai multi studenti, atat romani, cat si din strainatate. Astfel, cu locul asigurat la o universitate de prestigiu, parintii tinerilor studenti nu au ce face decat sa plateasca pretul enorm cerut pentru o garsoniera in chirie la Cluj.

O crestere a pretului chiriei se datoreaza si companiilor de IT care au inceput sa deschida sedii in Cluj, si astfel proprietarii isi aliniaza preturile cu salariile tinerilor programatori, mult peste media orasului.

Ne putem astepta macar in 2020 la o chirie ieftina in Cluj?

Pe fondul masurilor de distantare sociala datorate Covid-19, ne putem astepta la o scadere a pretului chiriei acest an. Evident sunt doar speculatii pe marginea faptului ca cele mai multe firme au recurs la work from home pana la finalul anului, iar multi dintre angajati s-au intors in orasele natale. 

Incert este si cum va debuta anul universitar in toamna, asa ca ne putem astepta la cursuri online si in acest caz sau la un numar restrans de noi studenti, datorat restrictilor de calatorie sau a lipsei pregatirii pentru admiterea din acest an.

Certitudinea o avem din partea festivalurilor care au fost anulate in acest an, astfel incat valul de turisti nu isi va mai face aparitia, iar proprietarii de apartamente trebuie sa se orienteze si adapteze cererii existente.

Ce asteptari avem de la o chirie ieftina in Cluj?

In clipa de fata, pe www.imoradar24.ro, gasim spre inchiriere direct de la proprietari verificati, garsoniere la preturi nu mai mici de 150 euro/luna. E bine de stiut ca la banii acestia insa veti beneficia de maxim 12-15mp. Abia la 200 euro/luna ne putem orienta catre garsoniere de 25-30mp.

Cele mai ieftine apartamente cu 2 camere de inchiriat in Cluj, se gasesc in jurul sumei de 250 euro pentru 40-45mp.

Iar o familie trebuie sa scoata din buzunar cel putin 300 euro pentru un apartament cu 3 camere de 60-70mp. 

Evident acestea sunt cele mai ieftine oferte disponibile acum, iulie 2020. Pretul acestora urca in functie de dotari, distanta fata de centru sau beneficiile zonei. 

Spre exemplu, o garsoniera de inchiriat in Cluj in bloc nou, asa cum ravneste majoritatea tinerilor, are un pret de pornire de 300 euro/luna.

Articole similare

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.