Trăiești la bloc și respecți orele de liniște? Cum poți fi amendat și în afara acestora și cât poți scoate din buzunar

Orele de liniște în România sunt ”sfinte” în anumite blocuri și aproape inexistente în altele. Oricare ar fi însă situația, trebuie să știi că acestea sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice. 

În caz contrar, amenzile sunt usturătoare, iar în anumite cazuri pot fi date și pentru abateri care au loc în alte ore, nu doar cele stipulate prin lege.

Concret, nerespectarea orelor de liniște în România se pedepsește prin amenzi ce ajung până la 6.000 de lei.

Care sunt ”orele de liniște” în România

Legea nr. 61 din 27 septembrie 1991(republicată, și modificată de mai multe ori, ultima dată în 2022) prevede care sunt intervalele orare în care trebuie să fie liniște.

Articolul 2, punctul 26, stipulează că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” constituie contravenție.

Cei care fac gălăgie în aceste intervale orare riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Trebuie menționat însă că, pe lângă aceste ore, în adunarea generală a asociației de proprietari a unui bloc se pot stabili şi alte ore de liniște/odihnă în bloc, în funcție de cerințele celor care locuiesc permanent în imobil, program care va trebui afișat la vedere, pentru a fi văzut de toți locatarii. 

Orele de liniște în România sunt aceleași în fiecare zi a săptămânii, chiar și în weekend. În ce condiții poate fi închis un local gălăgios

Un alt aspect important care trebuie subliniat este că nu contează dacă este zi de weekend sau zi lucrătoare – Legea 61/1991 nu face diferența între zilele săptămânii, așa că orele de liniște trebuie respectate indiferent că e luni sau sâmbătă.

Legea prevede și ce se întâmplă în cazul în care zgomotele de la un local (club, discotecă, restaurant etc) îi deranjează pe locatarii din zonă în mod repetat. În cazul repetării contravenției prevăzute la punctul 26 „se dispune, de asemenea, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile”.

Suspendarea activității localului public ori retragerea autorizației de funcționare a acestuia se dispune de către organul care a eliberat autorizația, la propunerea organului constatator.

Cum se sancționează petrecerile gălăgioase organizate la cort

Conform legii, constituie contravenție și „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban” (articolul 2, punctul 27).

Această contravenție se pedepsește cu o amendă și mai mare, cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.

Amenzi mai mari pentru contravenții repetate

Legea este și mai aspră dacă abaterile sunt repetate într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte.

Astfel, cei care nu respectă orele de liniște în România și produc zgomote în intervalele orare 22.00 – 8.00 și 13.00 – 14.00 sunt sancționați cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau cu prestarea a 70 - 120 de ore de activități în folosul comunității dacă repetă contravenția în maximum 24 de ore.

Iar organizarea de petreceri gălăgioase în corturi sau în spații neacoperite (punctul 27) se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau cu prestarea a 100 - 150 de ore de activități în folosul comunității dacă autoritățile constată că această contravenție a fost repetată într-un interval de 24 de ore de la prima faptă.

Orele de liniște în România nu sunt singurele intervale în care poți fi amendat

Deși legea prevede anumite intervale orare clare în care liniștea trebuie respectată, o persoană poate fi amendată și dacă face gălăgie în afara intervalelor 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00, dacă așa decide agentul constatator.

Concret, potrivit aceleiași legi, „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenție (articolul 2, punctul 25).

Amenda este ceva mai mică pentru această abatere, fiind cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Repetarea acestei contravenții într-un interval de 24 de ore de la prima faptă se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Iată deci că poți fi amendat dacă faci gălăgie nu doar în timpul orelor de liniște prevăzute de lege sau în cele menționate de regulamentul intern al unui bloc, așa cum se menționa mai sus.

Cine stabilește dacă orele de liniște în România nu au fost respectate

Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție, de către jandarmi sau, dacă este cazul, de către polițiștii de frontieră. Odată cu constatarea polițistul, jandarmul etc trebuie să aplice și sancțiunea.

Cei care nu sunt de acord cu sancțiunea primită pot face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal prin care s-a aplicat amenda. Plângerea împotriva procesului verbal se soluționează de către judecătorie.

Parlamentarii au încercat să modifice legea privind orele de liniște în România

În anul 2018 senatorii au adoptat un proiect de lege prin care modificau Legea nr. 61/1991 și introduceau alte ore de liniște în România. Noua lege a fost respinsă însă în iunie 2022 de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

O noutate adusă de această lege era măsurarea zgomotului. De exemplu, cei care tulburau liniștea între orele 7.00 - 14.00 sau 16.00 - 23.00 prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 de decibeli (dB), măsurat în interiorul locuinței persoanei vătămate, ar fi primit o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Cei care ar fi produs un zgomot mai puternic de 30 dB în intervalul orar 14.00 – 16.00 ar fi fost amendați cu 200 - 1.000 de lei, iar un zgomot de peste 30 de decibeli produs în intervalul 23.00 - 7.00 ar fi fost sancționat cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Legea nu a trecut însă de Camera Deputaților, iar orele de liniște în România au rămas aceleași.

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.