Un nou fenomen pe piața imobiliară: Dezvoltatorii reziliază antecontractele, chiar dacă au încasat banii integral. Motivul: Pentru profituri mai mari, după ce prețurile pe metru pătrat au crescut ca Făt-Frumos

În ultima perioadă, pe piața imobiliară s-au înregistrat mai multe cazuri în care dezvoltatori imobiliari și-au anunțat clienții că reziliază promisiuni/antecontracte de vânzare-cumpărare încheiate în urmă cu un an sau doi, preferând, chiar, să achite despăgubiri de mii de euro.

Motivul este strict legat de profit: prețurile au crescut și vânzătorii vor să facă mai mulți bani.

Inutil de spus ce efecte au aceste decizii ”cinice” ale dezvoltatorilor. Ele pot fi adesea dramatice pentru familiile care abia așteptau să se mute la casa lor. Sunt afectate, de asemeni, inclusiv băncile care au acordat credite pentru parafarea afacerilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, chestionată pe acest subiect, răspunde că aceste situații sunt de competența instanței de judecată.

Strategii pe care dezvoltatorii și le asumă, pentru bani mai mulți

În presă au fost publicate mai multe cazuri de persoane care au semnat promisiuni sau antecontracte de vânzare-cumpărare pentru achiziția de case sau apartamente, unele chiar mai vechi de doi ani, plătind chiar și suma integral, și s-au trezit că dezvoltatorii le-au anunțat că reziliază înțelegerile și le dau banii înapoi.

Dezvoltatorii fac acest lucru pentru a-și spori profitul: în trecut, prețul pe metru pătrat era de 1.000 de euro, dar s-a trecut de ceva vreme de acest prag.

„Am achitat 50.000 de euro pentru un apartament de 64 mp, în 2020, dintr-un total de 60.000. Trebuia să fie finalizat în aprilie 2021, mai aveam doar 10.000 de euro de plătit. Acum, dezvoltatorul a anulat contractul, mi-a returnat banii și urmează să vândă la 1.500 de euro/mp același apartament amenajat de către mine”, a declarat un client păgubit, adăugând că, pentru a păstra contractul, dezvoltatorul i-a cerut, în total, încă 30.000 de euro.

”Am întrebat de ce fac asta. Avocatul lor mi-a zis că este o strategie a dezvoltatorului, că și-o asumă”, a mai spus cel care până acum ar fi trebuit să fie mutat de ceva vreme în casa lui.

Iar un astfel de dezvoltator e departe de a fi singurul. Din ce în ce mai mulți, în toate zonele țării, procedează astfel.

Cazuri revoltătoare: Dezvoltatorii fac bani frumoși pe spinarea celor care au plătit la timp și îi lasă cu mâna goală

Iată un alt caz: un medic stomatolog care a fost anunțat că dezvoltatorul căruia i-a achitat integral, în 2018, un apartament de 3 camere, tot în Iași, încearcă să rupă contractul: „M-a anunțat că nu mai sunt prețurile de atunci de când am semnat, dar toată această întârziere nu îmi poate fi imputată. Eu am dat toți banii, el a construit cu banii mei și acum vrea să facă profit mai mare.”

De cele mai multe ori, dezvoltatorii justifică decizia de reziliere prin faptul că, în 2021, prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult, ceea ce le permite să schimbe termenii înțelegerilor. Nu întodeauna, însă, este vorba de imobile care au fost construite cu materiale scumpite – pur si simplu vânzătorii au observat oportunitatea de a face mai mulți bani și reziliază înțelegerile, preferând, în mod cinic, să plătească despăgubiri de mii de euro pentru un apartament, știind că, apoi, vor încasa, din revânzare, zeci de mii de euro.

Fenomenul este cu atât mai frustrant pentru cumpărători, care se simt înșelați deoarece imobilele au fost ridicate cu banii lor, achitați la momentul semnării promisiunilor/antecontractelor. În plus, pentru altă achiziție, au nevoie acum de mai mulți bani. Au pierdut și nervi, timp, iar planurile le-au fost date peste cap.

Ce poți să faci ca să nu ajungi într-o astfel de situație

Ce ar avea de făcut clienții, pentru a se asigura că povestea lor nu va avea un astfel de final? Iată o cale de a proceda: ”Am auzit de două proiecte în care dezvoltatorii au procedat în acest mod. Se creează diferite probleme, inclusiv băncilor care au oferit credite vânzătorilor, iar contractele pică.

Ca să se asigure, cumpărătorii ar trebui să intabuleze la Cadastru respectivele antecontracte sau promisiuni”, a declarat un reprezentant al unei agenții imobiliare.

La rândul ei, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că aceste litigii sunt de competența instanțelor de judecată, promisiunile de vânzare-cumpărare/antecontractele încheiate în fața notarului ”având putere de lege între părțile contractante”.

Ce pot păți astfel de dezvoltatori

Autoritatea a adăugat, totuși, că nu sunt multe astfel de cazuri. Din verificările  efectuate în teritoriu, a existat o situație, în Timiș, în care dezvoltatorul nu a livrat imobilul la data convenită, reziliind unilateral contractul și, deși acesta prevedea ca, într-un asemenea caz, să achite clientului dublul avansului încasat, nu a făcut acest lucru.

Drept urmare, comisarii din Timiș au amendat dezvoltatorul cu 5.000 de lei și au dispus ca acesta să achite dublul avansului primit la momentul semnării antecontractului de vânzare-cumpărare.

Prin urmare, mare atenție la ce se stipulează în antecontract în momentul în care îl semnați!  Asta nu înseamnă, totuși, că ar trebui să vă lăsați descurajați dacă v-ați decis să achiziționați o locuință. Din mai multe puncte de vedere, acum e un moment oportun, pentru că prețurile nu se vor opri din creștere, spun jucătorii de pe piață.

Cât despre oferte, acestea sunt din plin, cele mai noi anunțuri putând fi găsite zilnic pe ImoRadar24.ro.