Starea de urgenta in imobiliare. Desi s-a construit cel mai mult din ultimii 30 ani, cererea tot este mai mare decat oferta. - Blog Imoradar24

Efectele COVID-19 in piata imobiliara din Romania

In Romania, in data de 9 martie au intrat in vigoare primele restrictii de calatorie iar din 16 martie a fost instituita starea de urgenta pe teritoriul Romaniei, ca efect al pandemiei generate de COVID-19.

Raportul pietei imobiliare, realizat trimestrial de analizeimobiliare.ro aduce informatii, nu chiar pe placul tuturor. In ciuda speculatilor si a dorintei cumparatorilor de a „profita” de pe urma crizei create de aceasta situatie de urgenta, in realitate pana in momentul de fata, preturile locuintelor nu au avut de suferit. Toata lumea a sperat la o micsorare a preturilor, insa realitatea e ca ritmul anual de crestere a preturilor solicitate pentru locuinte s-a majorat la 9,5%, de la 7,4% in ultimul trimestru al lui 2019.

In ceea ce priveste preturile de tranzactionare ale locuintelor, cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata, pentru ultimul trimestru din 2019, o crestere anuala de 4,7% la nivel national, cu 0.5% mai mare decat media europeana.

S-a construit cel mai mult din ultimii 30 ani

Preturile nici nu ar avea cum sa fie mici judecand dupa principiul de baza al economiei de piata, interactiunea dintre cerere si oferta.

Desi potrivit datelor publicate de INS au fost finalizate la nivel national 67.512 de locuinte pe parcursul anului trecut, cel mai mare numar de locuinte finalizate in cursul unui singur an in ultimii 30 de ani, cererea este mult mai mare.

Cererea a inregistrat valori peste cele din anul anterior. In primul trimestru, au fost inregistrate la ANCPI peste 133.000 de imobile vandute, o crestere anuala de aproape 15%.

Inclusiv pe parcursul starii de urgenta, in luna martie s-au vandut, la nivelul intregii tari, 48.379 de locuinte, cu 3.813 in plus fata de perioada similara din 2019, in contextul in care existau tranzactii in stadiul final.

De asemenea, numarul persoanelor cu intentie de achizitie din cele sase orase mari a crescut cu 4% pe parcursul primelor trei luni din acest an comparativ cu perioada similara a anului anterior, depasind 171.000 in primul trimestru din 2020.

Cererea este mai mare decat oferta la vanzare in orasele mari: pe piata imobilelor vechi exista la vanzare 14.000 de locuinte, iar dintre imobilele noi construite mai sunt la vanzare doar 17.000 de locuinte.

Interesul de cumparare a revenit odata cu ridicarea starii de urgenta

Desi interesul de a cumpara a scazut odata cu instaurarea starii de urgenta, lucrurile incep sa revina la normal. In luna martie, s-au inregistrat scaderi ale cererii cu pana la 70% iar oferta a scazut pana la 40% din numarul de locuinte din februarie, in cele mai importante sase orase.

Insa odata cu obisnuirea oamenilor cu conditiile impuse de izolare si gasirea de noi solutii pentru vizionare, datele indica o revenire graduala a interesului pentru achizitie, observandu-se o crestere medie saptamanala de 10%.

Mai mult, odata cu ridicarea starii de urgenta, conform traficului inregistrat de www.imoradar24.ro, cel mai mare agregator de anunturi imobiliare din Romania, numarul celor interesati de cumparare sau inchiriere a atins pragul inregistrat inainte de 9 martie. Pe perioada starii de urgenta, a crescut interesul utilizatorilor in a cumpara sau inchiria casa la curte in Bucuresti sau imprejurimi, dar si in toata tara, cu peste 63% fata de perioada anterioara, la nivel national.

Articole similare

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.