Sibiul, comparabil cu marile orașe ale țării în privința chiriilor. Cât plătesc locuitorii din Arad, Ploiești și Pitești

Sibiul este principalul oraș în care românii caută să închirieze locuințe din afara marilor orașe, respectiv București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Brașov. Ponderea căutărilor de chirii este de 3% la nivel național și de câte 1% pentru Pitești, Ploiești și Arad, conform datelor din trimestrul 4 al anului 2022, pe imoradar24.ro.

Chiria medie este mai mare în Sibiu decât în Timișoara în cazul garsonierelor și apropiată în cazul apartamentelor de trei camere, arată datele.

 

Garsoniere

Un sibian este dispus să ofere 234 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere în Sibiu, nivel peste cel de 200 de euro consemnat în Timișoara și apropiat de cel de 250 de euro din Iași și Constanța.

Peste nivelul din Timișoara se află și chiriile din Ploiești, cu 220 de euro pe lună, în vreme ce în Pitești o locuință similară este 200 de euro.

Cel mai mic nivel este consemnat în Arad, cu 150 de euro pe lună.

 

Apartamente de două camere

Situația se inversează în cazul apartamentelor de două camere, acestea fiind închiriate cu 280 de euro pe lună în Sibiu, față de 300 de euro în Timișoara și câte 350 în Iași și Constanța.

În Ploiești, chiria medie pentru acest tip de locuință este de 250 de euro, iar în Pitești și Arad nivelul mediu este puțin mai mic, de 240 euro.

 

Apartamente de trei camere

În cazul apartamentelor de trei camere, Sibiul consemnează o medie de 350 de euro pe lună, aproape de cel de 360 de euro înregistrat în Timișoara.

În Ploiești, chiriașii achită 328 euro pe lună, în vreme ce în Pitești nivelul este mult mai jos, de 257 euro.

Aradul depășește Piteștiul, media fiind de 300 de euro pe lună.

 

Garsonierele, cele mai căutate

În privința distribuției pe tipuri de locuințe, garsonierele sunt cele mai căutate. Acestea reprezintă 68% din totalul intențiilor de contact în Sibiu, 65% în Arad, 64% în Ploiești și 63% în Pitești.

Apartamentele de două camere sunt vizate în proporție de 32% în Pitești, 31% în Arad, 28% în Ploiești și 24% în Sibiu.

În privința celor de trei camere, acestea sunt preferate în proporție de 8% în Sibiu și Ploiești, 6% în Pitești și 4% în Arad.

 

Preferințele pe cartiere

Datele Imoradar24 arată și distribuția pe cartiere.

 


Sibiu:

- Turnișor (20,6%)

- Mihai Viteazu (8,6%)

- Terezian (7,5%)

- Vasile Aaron (6,4%)

- Ștrand (3,7%)

 


Pitești:

- Craiovei (19,2%)

- Găvana (14,4%)

- Exercițiu (8,3%)

- Prundu (7,3%)

- Găvana 3 (6,2%)

 


Ploiești:

- Malu Roșu (11,7%)

- Democrației (7,4%)

- Mărășești (5,7%)

- Cina (4,4%)

- Bulevardul București (4,1%)

 


Arad:

- Micalaca (13,8%)

- UTA (13,2%)

- Fortuna (6,1%)

- Podgoria (5,8%)

- Alfa (5,1%).

Articole similare

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.