5 sfaturi pentru amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

Daca ați avut ocazia să cumpărați un apartament la alb, adică să vă puteți alege singuri finisajele, sau tocmai ați terminat de renovat un apartament în bloc vechi și ați ajuns în aceiași etapă, fiți foarte atenți la anumite aspecte în procesul de finisare. Este foarte important să țineți cont de anumite reguli sau sfaturi, mai ales dacă apartamentul nu are tocmai o suprafață generoasă. Am pregătit pentru voi un set de sfaturi pentru amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni.

Dacă apartamentul vostru nu are tocmai cel mai mare hol, cel mai spațios dormitor sau bucătăria care să permită o insulă în mijlocul ei, țînând cont de anumite trucuri optice, puteți spori, vizual, spațiul pe care îl aveți la îndemână. Astfel veți crea o atmosferă spațioasă și ergonomică doar prin finisaje și decorațiuni.

5 sfaturi  pentru amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

1. Culorile

Pentru a spori spațiul se recomandă folosirea culorilor deschise, pastel, fără a folosi nuanțe țări, nediluate. Cel mai potrivit ar fi să folosiți culori precum alb, bej, roz pal, galben pai. Dar dacă doriți să aduceți mai mutla amprenta spațiului în care locuiți puteți maximiza efectul dat de culoare prin tehnici de colorare.

Spre exemplu, toți perețîi și tavanul vopsite în alb, dau un aspect mărit general al camerei. Pe când păstrând tavanul alb, dar vopsind perețîi într-o culoare, veți da senzația că spațiul este mai înalt decât în realitate. Un efect asemănător, dar pe orizontală veți obține, dacă veți vopsi doar jumătatea de jos a pereților, de jur împrejurul camerei.

Dacă doriți să obțineți doar un efect de alungire a camerei, puteți vopsi peretele opus întrării în camera, împreună cu tavanul, și astfel veți crea iluzia unei camere mai lungi.

Doar din modul în care va veți vopsi pereții puteți creea nenumărate iluzii legate de percepția spațiului. Atât pe internet cât și apelând la un designer veți găși destule surse de inspirație privind modul în care puteți zugravi inteligent.

2. Texturile și ornamentele

Este de preferat să reduceți folosirea texturilor în spațiile mici, atât de pe pereți cât și de pe podea (dacă vorbim de gresie marmorata). Textura și ornamentele pot atrage atenția asupra lor, și se pierde percepția asupra spațiului. Am folosit termenul să reduceți, fiindcă într-adevăr dacă va doriți un accent personal în locuința puteți alege inteligent ce anume să folosiți, și să va vină în ajutor. Dacă optați pentru un tapet spre exemplu, luați în calcul că o o textura verticală va crea senzația de înălțime, pe când una orizontală va lați sau lungi camera.

De asemenea dacă doriți ornamente la marginea de sus a pereților, recomandat este că acestea să se afle fix pe linia dintre tavan și perete și astfel veți obține iarăși un efect de înălțime. Cu cât vei coborî sub linia tavanului, prin scafe sau modele pe pereți, vei “trage” mai jos tavanul iar iluzia creată nu este în favoarea voastră.

3. Mobilierul folosit la amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

5 sfaturi in amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

Deja folosit și promovat de foarte multe dintre magazinele de profil, stilul scandinav este alegerea potrivită atunci când vorbim de un apartament mic. Se recomandă amenajarea folosind mobilier în stil minimalist, utilitar, cu cât mai puține elemente de decor. Dacă albul scandinav nu este pe placul vostru, puteți opta pentru un stil industrial, sau retro, dar folosind la fel elemente simplu, fără prea multe detalii. Amenajați apartamentul cu mobilier în stil minimalist, cu puține elemente de decor. Puteți opta pentru tot felul de soluțîi ingenioase cu spațîi de depozitarea ascunse, sau chiar patul se poate transformă într-o etajera, pe timpul zilei. Atâta timp cât nu veți avea biblioteca de altă dată, în culori precum nuc sau wenge, cu ofertele și mică consiliere gratuită din magazinele de profil, cu siguranță veți amenaja corect, sporind spațiul pe care îl aveți la dispoziție.

4. Obiectele de decor

5 sfaturi in amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

La decorațiuni ne-am limita să spunem mari: dacă vă doriți un poster sau un tablou pe perete, asigura-te că sunt cât mai mari. Sau poate chiar o oglindă. Folosind oglinzi, acolo unde este cazul, nu ai cum da greș și cu siguranță veți obține o iluzie de mărire a spațiului. De asemenea, covoarele ar fi bine să fie cât mai mari, acoperind o mare parte din camera. Iar dacă sunteți adepții draperiilor și perdelelor, precum am spus și la ornamentele de pe pereți, se recomandă să pornească cât mai de sus, pe toată înălțimea peretelui.

5. Iluminarea și tehnicile consacrate

5 sfaturi in amenajarea apartamentelor de mici dimensiuni

De preferat ar fi că apartamentul să aibă ferestre mari, care să inunde spațiul de lumina naturală.Dacă spațiul nu dispune de îndeajuns de multă lumina naturală, amenajati-l astfel încât să aveți cât mai multe surse de lumina, de preferat rece. Și aici există o multitudine de tehnici, precum “wall washing”, lumina din tavan care pică pe perețîi laterali la un unghi larg, luminându-i uniform de sus până jos, iar lumina difuzată de perete va creea iluzia de spațiu. Lumina joacă un rol foarte important țînând cont că peste 80% din senzorii de percepție sunt vizuali. O multitudine de tehnici și tipuri de lumina, pot schimba complet percepția asupra spațiului in amenajarea apartamentelor.

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.