[Podcast EIDPC EP-03] – Prima casă / Noua casă 2020 – 2021 – Ce apartament îți permiți?

Vrei să îți iei un apartament nou și nu ești încă decis? Ai temeri legate de programul Noua Casă? Nu știi ce apartament îți permiți cu banii pe care îi obțîi? Am vorbit cu Cosmin și Bogdana despre subiectul acesta, fiindcă sunt un exemplu de curaj, că la 25 respectiv 23 de ani să fi făcut pasul acesta, de a lua un apartament prin programul Noua Casă, la final de 2020.

Cosmin și Bogdana sunt doi tineri, de 25 și 23 de ani, stabiliți în București acum mai bine de 5 ani. Toată această perioada au locuit cu chirie în sectorul 4, cartierul Berceni.

În luna octombrie a anului trecut, 2020, au luat decizia de a-și achiziționa un apartament printr-un credit Prima Casă, sau mai nou, Nouă Casă.

Având la dispoziție avansul de 5% – avans perceput în cazul creditelor Noua casă, bani economisiți în perioada studenției și cât au stat în chirie, au contractat un credit iar noi am stat de vorba cu ei în noul episod din podcastul nostru „Experiențe imobiliare prin prisma cumpărătorului”.

Am aflat astfel că limita noului credit Noua Casă, este de 70.000 euro, în cazul care dorești să achiți doar 5% avans. Există posibilitatea că acest plafon să urce până la 140.000 euro dar și avansul datorat va urcă la 15% din valoarea apartamentului. Nu doar avansul trebuie să va îngrijoreze.

Cosmin și Bogdana au împrumutat de la bancă fix diferența până la 70.000 euro cât a costat apartamentul lor, iar rată lor lunară este în jurul sumei de 1500 lei. În cazul unui credit dublu, și rată va fi considerabil mai mare.

Una dintre condiții pentru a primi creditul, cât și opțiunea lor personală era ca imobilul să nu fie mai vechi de 5 ani, și nici în construcție, ci finalizat la momentul evaluării. Faptul că își doreau că apartamentul să aibă 3 camere, pe fondul exploziei prețurilor din prezent, au fost nevoiți să se îndrepte spre periferie și astfel au cumpărat un apartament cu 3 camere și 72 de mp în Popești-Leordeni. Nici măcar aici oferta nu este foarte bogată la prețuri sub 70.000 euro. În prezent, pe www.imoradar24.ro, sunt la vânzare doar 3 oferte de apartamente cu 3 camere, mai noi de 5 ani, sub 70.000 euro. În București, însemnând cu precădere tot perferie, sunt doar 22 de astfel de apartamente cu 3 camere sub 70.000, de la dezvoltator.

Aflăm de la Cosmin și Bogdana, că în researchul lor au descoperit o zona destul de centrală în București, unde prețul și ofertele corespund cu criteriile creditului Noua Casă, și anume în zona Rahova.

O ultima informație foarte importantă pentru cei care doresc să contracteze un credit Noua Casă este faptul că în cazul lor tot procesul de la prima vizită la banca și până la mutarea efectivă în apartamentul ales, a durat mai puțîn de 2 luni. Pe 19 octombrie au făcut prima vizită pentru a află detalii despre credit, pe 27 noiembrie au semnat contractul de vânzare-cumpărare iar pe 6 decembrie i-a vizitat Moș Nicolae în casă nouă.

Puteți afla mai multe detalii despre actele necesare, demersul complet al lucrurilor și sfaturile lor pentru alți tineri, doar ascultând noul episod al podcastului pe oricare dintre platformele unde activăm, cât și mai jos în acest articol:

[Podcast EIDPC EP-03] – Prima casă / Noua casă 2020 – 2021 – Ce apartament îți permiți?

Ca să vă asigurați că nu ratați niciun episod abonați-vă la unul dintre canalele noastre de Facebook, Youtube, Soundcloud sau Google Podcasts. Găsiți mai jos linkurile utile pentru fiecare platforma în parte.

canal imoradar youtube
Click pe imagine pentru a te abona la canalul de Youtube
canal soundcloud imoradar24
Click pe imagine pentru a te abona la canalul de Soundcloud
canal google podcasts imoradar24
Click pe imagine pentru a te abona la canalul de Google Podcasts
 

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.