[Podcast – EIDPC EP-05] Ela Iliesi despre căutarea apartamentului ideal timp de 5 ani și sfaturi legate de cutremur - Blog Imoradar24

Episodul cu numărul 5 din podcastul "Experiențe imobiliare din prisma cumpărătorului" ne găsește discutând cu Ela Iliesi. Ela este specialist SEO la Ejobs în prezent, și activează ca și trainer în domeniul Digital Marketing pe alte 3 platforme online: London Marketing Academy, Make it Academy și Rezistența Online. În principal vom vorbi despre căutarea apartamentului ideal timp de 5 ani. De ce a durat atât, ce anume dorea de la acest apartament, de ce a fost atât de greu să îl găsească și cât a costat într-un final apartamentul ales. În plus, Ela va împărtăși cu noi sfaturile prietenului ei, inginer proiectant, legate de seisme, ce anume trebuie avut în vedere la verificarea unui bloc, mai departe de încadrarea în rândul celor cu bulină sau nu. Veți afla și ce puteți face pentru a vă proteja în cazul unui cutremur, la voi în apartament.

Am aflat de la Ela că experiența ei cu piața imobiliară a început acum 10 ani, când a început căutarea primului apartament împreună cu prietenul ei. A durat 5 ani prima oara, apoi Ela a luat iarăși la rând toate site-urile și platformele imobiliare în căutarea unui nou apartament, pentru ea de această dată, tot 5 ani. Acum se poate mândri că stă în apartamentul ideal.

De ce a durat 5 ani căutarea apartamentului ideal?

Un set de criterii foarte bine definite au stat la baza alegerii apartamentului. Ela își dorea un apartament, precum al prietenului ei, cât mai aproape de centru, dacă era posibil, după cum glumește chiar ea, "sub borna de la km 0". Evident avea și un buget maxim alocat și un set de cerințe avute de banca care urma să îi aprobe creditul - asta presupune ca apartamentul să nu fi avut modificări iar blocul din care face parte să nu fie încadrat cu risc seismic.

Mai departe de încadrarea oficială, împreună cu prietenul ei, inginer proiectant cu vaste cunoștințe în domeniul construcțiilor civile și cunoscând hibele ascunse ale majorității clădirilor vechi, Ela a fost atentă și la alte aspecte atunci când a fost să vizioneze apartamentele.

Astfel am aflat că există o formă "mai potrivită" pe care o poate avea blocul pentru a face față mai bine unui cutremur mare. Că există mici semne că blocul a avut de suferit de pe urma cutremurelor anterioare, care îl pot face mai vulnerabil în față unui nou seism. A eliminat de pe lista ei și apartamentele care se aflau în blocuri cu parterul foarte înalt și spații comerciale, care crează practic un mare gol la parter și astfel crește riscul unei prăbușiri.

Ela Iliesi despre căutarea apartamentului ideal timp de 5 ani și sfaturi legate de cutremur

Înarmată cu răbdare, Ela și-a desfășurat căutarea apartamentului ideal pe toate site-urile de imobiliare din România și s-a folosit de toate tool-urile existente pentru a face acest proces cât mai ușor. S-a folosit de indicele imobiliar al imobiliare.ro, de istoricul de preț și posibilitatea de a vedea într-un singur loc toți vânzătorii aceluiași imobil pe imoradar24.ro și și-a setat alerte de căutare oriunde a fost posibil.

Într-un final, după 5 ani de căutare, Ela a găsit apartamentul ideal, pe bulevardul Dimitrie Cantemir, aproape de Unirii, într-un bloc care satisfăcea toate condițiile și într-un buget de 65.000 euro.

Imagine cu Blvd Dimitrie Cantemir, sursa Wikipedia

 

Cu aproximativ alți 10.000 euro Ela a acoperit în întregime renovarea, manopera cât și mobilarea și utilarea apartamentului. Pasionată de design și din dorința de a-și transforma apartamentul ideal în căminul ideal, Ela a ținut la detaliile decorării și s-a îndreptat în direcția unui stil Art Deco. Avem promisiunea ei că în curând va reveni cu imagini și video-uri din apartamentul recent decorat.

Puteți asculta interviul în întregime pe platformele Youtube, Soundcloud, Google Podcast sau accesând linkul de mai jos.

[Podcast – EIDPC EP-05] Ela Iliesidesprecăutarea apartamentului ideal timp de 5 ani

Cum faci bani dintr-un apartament în pandemie?

Apartamentul în care locuia până în prezent cu prietenul ei se află într-o zonă mai mult decât potrivită pentru a putea face profit din închirierea lui. La Sala Palatului. Cu o astfel de locație imobilul se preta a fi închiriat turiștilor mai ales atunci când pe scena sălii ar fi avut loc concerte cu artiști internaționali. Cum pandemia a pus pe pauză o vreme, atat turismul cât și evenimentele culturale, iar chiria clasică nu ar fi adus un profit considerabil, Ela a găsit o altă utilitate apartamentului. Locuința a devenit un mic tech hub pregătit pentru cursuri online. Echipat cu tot ce este necesar pentru un streaming de calitate, apartamentul este inchiriat zilnic de către traineri care organizeaza cursuri online. O idee foarte bună de reorientare către cerințele perioadei.

Ce facem în caz de cutremur?

În interviul de aproximativ 45 minute, am discutat foarte mult cu Ela și despre seisme, precauția pe care o poate avea cineva în alegerea apartamentului dar și de cum te poți proteja în cazul unui seism. Așa cum știam deja fiindcă ni s-a zis încă din copilărie, am vorbit despre "pusul în tocul ușii". O măsură nu prea sigură, fiindcă dintr-o familie sau într-o instituție, câți încap sub ușă? De unde știm că ușa nu va fi strivită, sau se va deschide sub presiunea grinzii? De altfel am pus la îndoială și ascunsul sub masa obișnuită din sufragerie, care tot mai des este fie din pal sau chiar mai rău din foi de carton presat, și astfel nu oferă nicio siguranță. O soluție reală și cu rezultate este construcția unui corp de mobilă special destinat protecției împotriva cutremurelor.

Ce este MobiFort și cum îți poate salva viața în cazul unui cutremur?

Inspirat de cultura japonezilor care au inventat tot felul de birouri și paturi menite să te protejeze în cazul unui seism cât și de existența mai multor prototipuri existente în România, prietenul Elei, Alexandru Simion, inginer proiectant, a inventat MobiFort - biroul făcut să reziste la 20 de tone sarcină. Biroul îți permite să te ascunzi sub el și să ai acces la lucruri esențiale precum oxigen, alimente neperisabile, radio, stație radio, extinctor sau orice altceva crezi că ai nevoie în cazul unui seism.

Despre birou puteți găși mai multe detalii accesând site-ul www.mobifort.net. Veți găsi mai multe informații tehnice, studii, prețul dar și faptul că puteți învața cum să îl construiți singuri acasă.

Articole similare

Așadar deschidem oficial posibilitatea oricăruia dintre urmăritorii noștri de a fi protagonișți în următorul podcast din “Experiențe imobiliare din prisma cumpărătorului”.
Avem plăcerea să vă prezentăm primul episod din noua noastră emisiune, pe care o vom numi simplu “Experiențe Imobiliare din prisma cumpăratorului".