Mutarea: cat dureaza sa ma mut? | Ghiduri - Blog imoradar24.ro

Odata aleasa noua locuinta, dincolo de bucuria momentului incep sa apara intrebari legate de mutarea in sine si cat va dura. Fie ca ai ales sa te muti de la caminin chirie, dintr-o locatie inchiriata in alta sau tocmai ai achizitionat casa dorita, cu siguranta ai destule lucruri personale daca nu chiar si electrocasnice si mobilier pe care va trebui sa le iei cu tine. Timpul poate sa nu fie de partea ta intotdeauna iar pana la momentul mutarii sa ai foarte putin timp la dispozitie pentru a-ti pune ordine in lucruri.

Am pus pe hartie cateva sfaturi care pe noi ne-au ajutat si speram sa iti fie si tie de folos.

Planificarea

In functie de domiciliul actual, perioada necesara pregatirilor poate varia de la doua - trei zile, pana la o luna.

Daca tocmai vei elibera campusul universitar, cel mai probabil vorbim doar de cateva haine de sezon, obiectele personale si materialele de studiu. In functie de spatiul de care ai beneficiat pe timpul studentiei, este posibil sa mai ai cateva echipamente electronice si electrocasnice. Oricum, timpul necesar impachetarii acestora nu ar trebui sa depaseasca 2 zile. Cu aceasta ocazie poti realiza chiar ca ai niste carti sau vreun resou pe care il foloseai pe timpul noptilor de iarna, si pe care vrei sa le donezi unui boboc care iti va locul. Astfel vei avea mai putine lucruri de mutat, si nici nu vei incarca noua locuinta cu lucruri nu tocmai utile. Adesea poti realiza mutarea singur sau cu ajutorul unui prieten, intr-un singur drum cu autoturismul. Asta daca nu doresti sa te intorci in orasul natal si atunci va fi nevoie sa stabilesti detaliile unui transportat mai elaborat.

O alta situatie in care te poti afla este opusul celei de mai sus, si anume mutarea intr-un alt oras, la studii. Aici cu siguranta vei beneficia de ajutorul parintilor sau al prietenilor mai experimentati. Sfatul nostru este sa vii cu minimul de lucruri de care vei avea nevoie in prima saptamana. Inca nu stii exact cum vei gestiona spatiul in care vei locui, camin sau chirie si nu vrei sa te aglomerezi din prima. Locuinta de acasa nu pleaca nicaieri si cu siguranta la prima vizita la parinti iti vei putea lua din lucrurile care iti lipsesc.

Lucrurile devin mai complexe atunci cand eliberezi o locuinta inchiriata, fie ca te relochezi sau ti-ai cumparat o casa noua. Cu siguranta vei avea o data bine stabilita cu proprietarul pana la care trebuie sa eliberezi. Incepe sa planuiesti mutarea cu o luna inainte. In functie de perioada locuita in acel loc, este foarte posibil sa fi adunat foarte multe lucruri personale, acte si chitante de la furnizori, mobilier si electronice de la ultima mutare si sa nu realizezi lucrul acesta. Cand sunt toate la locul lor poate nu iti par multe, dar odata ce vei incepe sa scoti din sertare si sa aduni tot la un loc vei vedea ca volumul te poate coplesi si este posibil sa nu stii cum sa te organizezi pe moment.

Va fi nevoie sa achizitionezi cutii pentru transport si saci pentru haine. In functie de cum alegi sa faci mutarea, poti achizitiona singur cutiile si sacii din magazinele de bricolaj, insa daca stii de la bun inceput ca vei apela la firma de transport, aceasta iti poate pune la dispozitie, contra cost, si consumabilele necesare. Atentie insa, cu siguranta va trebui sa cauti si sa negociezi din timp conditiile transportului, iar de cele mai multe ori, pretul se face in schimbul unei liste organizate cu lucrurile care trebuiesc mutate. Asta inseamna ca toata operatiunea de organizare a lucrurilor trebuie sa aiba loc si mai devreme, astfel incat sa stii ce vei cere firmei de transport.

Sortarea

Daca alegi sa realizezi singur impachetarea, profita de ocazia mutarii, si sorteaza tot ceea ce iti trece prin mana. Nu te gandi doar la procesul de mutare, si nu plimba lucruri inutile, contra cost dintr-o parte in alta. Fa-ti ordine in acte inainte de a le pune in cutie. Arunca ceea ce stii ca nu iti mai trebuie, si ai grija de ce e important fiindca in timpul transportului poti pierde cu usurinta hartiile. Lasa-ti la indemana acele acte de care stii ca vei avea nevoie in imediata perioada. Gandeste-te aici la ce contracte trebuie sa reziliezi aici sau sa inchei la noua adresa.

Nu doar in acte va fi bine sa iti faci ordine, ci si in restul lucrurilor. Poate acum este momentul sa renunti la acele haine pe care nu le-ai purtat de multa vreme si nici nu mai stiai de ele. Le poti dona si cineva se va bucura cu adevarat de acele lucruri care tie nu iti mai trebuiesc. De asemenea poti renunta la toate acele pahare stranse din diferite campanii promotionale. Cu siguranta nu vei avea vreodata nevoie de 20-30 de pahare diferite, si asa cum au strans praf pana acum, vor strange in continuare, asta daca nu se vor sparge la transport.

Iti recomandam sa iei in calcul si renuntarea la anumite piese de mobilier. Este posibil ca pe unele dintre ele sa le fi cumparat doar fiindca erau ieftine, sau doar ca sa intre intr-o zona anume din actuala locuinta si sa satisfaca o necesitate imediata, fara a fi neaparat frumoase, rezistente sau utile in noua locuinta. Poate e mai rentabil sa ii propui proprietarului sau urmatorului chirias sa le pastreze in schimbul unei sume de bani. Altfel este posibil sa le transporti ca mai apoi sa vezi ca in noul apartament nu isi gasesc locul si nu mai ai ce face cu ele. Ceea ce iti doresti sa iei cu tine si este voluminos, incepe si demonteaza din timp. Realizeaza poze pe masura ce demontezi, si pastreaza organizat in cutii suruburile si alte elemente mici, astfel incat sa iti fie usor sa remontezi la destinatie.

Pe masura ce sortezi si pui in cutii si saci lucrurile pe care le vei lua cu tine, noteaza pe exteriorul acestora, camera din care provin si ce contin sau daca au lucruri fragile. In noul apartament le vei face stiva si cu siguranta va trece destul timp pana cand le vei despacheta si va deveni frustrant sa nu stii unde gasesti anumite lucruri.

In perioada urmatoare impachetarii, incearca sa te limitezi la a mai cumpara noi lucruri. Vorbim aici chiar si de alimente. Fie ca este frigiderul tau sau al proprietarului, in ziua mutarii, va trebui sa fie gol si curat pentru a putea fi transportat sau predat noului chirias.

Curatenia

Daca tot suntem la capitolul curatenie, odata cu mutarea este foarte posibil sa se faca mizerie: scame, praf, resturi de hartie, aschii din mobila desfacuta sau pur si simplu sacii cu lucrurile alese sa fie aruncate. Impreuna cu dezordinea de zi cu zi din urma ta, este posibil sa ii dea de furca proprietarului daca urmatorul chirias va ocupa imediat dupa tine imobilul. Asa cum probabil si tu ai gasit apartamentul in stare corespunzatoare, sfatul nostru este sa oferi o curatenie finala cu reimprospatare. Poti apela la ajutorul unei firme specializate pentru o curatenie generala, a apartamentului pentru sume intre 150 si 300 lei.

Intre timp rezolva si rezilierea contractelor si restul formalitatilor legate de furnizori pentru noul apartament. Unele dintre ele sunt de durata, iar in noua locuinta fie ca este vorba de chirie sau casa noua, este posibil sa nu beneficiezi din prima de toate serviciile, daca nu te ocupi din timp.

Mutarea

Indiferent daca ai apelat la o firma de transport sau ai decis ca te poti descurca singur sa sustii mutarea, asigura-te ca in ziua aleasa merge liftul si ca masina de transport poate ajunge cat mai aproape de zona de acces si ca se pot muta lucrurile cu usurinta. Gandeste-te in care cutii ai pus lucrurile de valoare sau fragile si vrei sa le transporti personal.

In noua locuinta, aseaza cutiile sau vorbeste cu cei ce asigura transportul, astfel incat partea pe care ai notat continutul sa fie la vedere. De asemenea, fii atent si lasa in varful stivei cutiile la care iti doresti sa ai acces mai rapid. Chiar daca tu crezi ca te vei organiza rapid, este foarte posibil sa treaca cateva saptamani in care lucrurile vor ramane in cutii. Incepe sa asamblezi mobila daca este cazul, sau sa faci mutari astfel incat sa incapa viitoarele piese de mobilier. Odata asezate lucrurile la loc iti va fi mult mai greu, daca vei realiza ca nu sunt cum iti doresti.

Fa-ti o lista cu lucrurile pe care inca nu le detii la noua adresa, prioritizeaza achizitionarea lor in functie de necesitati si nu uita sa te bucuri de noua ta casa!

Articole similare

ânzătorul este nevoit să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului. Astfel, vânzătorii nu mai sunt scutiți de plata impozitului, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
Un număr de 2.757 de imobile din Capitală sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Din total, 374 imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public, potrivit datelor Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic.
Când vine vorba despre alegerea apartamentului sau a casei ideale, sunt o mulțime de factori de care trebuie să ți cont, pentru a lua decizia cea mai potrivită nevoilor tale. Iar cel mai important este chiar siguranța.