Imobile supraevaluate – riscurile pe care le întâmpină vânzătorii

Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.

Vom vedea care sunt greșelile pe care mulți tind să le facă și care sunt riscurile pe care le întâmpină vânzătorii din aceaste cauze.

Cu siguranță fiecare își dorește că apartamentul sau casa pe care o are la închiriere sau vânzare să își găsească cât mai repede un nou proprietar. Totodată, nimeni nu vrea să piardă vreun ban. Această teamă de a nu pierde bani duce la cea mai mare greșeală din procesul de vânzare: supraevaluarea imobilului. Stabilirea unui preț incorect în raport cu prețul pieței va face ca imobilul să rămână la vânzare o lungă perioada de timp.

Un preț incorect stabilit pe considerente personale

imobile supraevaluate considerente personale

O cauză pentru supraevaluare este prețul inițial de achiziție, fie că imobilul s-a cumpărat mai scump decât face acum pe piața imobiliară, fie că din diverse concluzii personale, proprietarul crede că acum valorează mai mult. Și investițiile personale în apartament, precum renovarea sau utilarea cu diverse piese de mobiler creează falsa impresie că apartamentul ar trebui să coste cu mult mai mult.

Cel mai bine ar fi că cei doresc să vândă un imobil să nu stabilească un preț împreună cu prietenii, sau cu vecinii care pretind că au vândut la un anumit preț, și astfel prin comparație să se ajungă la sume ireale. Pentru o evaluare corectă și pertinentă ar trebui întotdeauna apelat la un expert evaluator. Un serviciu la îndemână este PrețExpert, care oferă o primă analiză gratuită. Serviciul este disponibil atât celor care vând cât și celor care caută să cumpere. Un cumpărător pregătit să achiziționeze un imobil, va fi întotdeauna bine documentat asupra prețului pe care urmează să îl achite.

Unul dintre riscurile pe care le întâmpină vânzătorii este fix întâlnirea cu un potențial cumpărător experimentat, aflat în etapa finală a researchului, documentat cu tot ce înseamnă prețuri pentru acea zona sau tip de locuința. Un astfel de cumpărător nu va da niciodată atenție unor imobile supraevaluate.

Alegerea unui agent imobiliar neexperimentat

agent imobiliar neexperimentat

O altă greșeală o reprezintă și încrederea în primul agent imobiliar care sună un vânzător, și este de acord să încerce să vândă la prețul cerut de vânzător, fără a analiza imobilul. Astfel vânzătorul primește validare că a cerut prețul corect, iar imobilul va sta la vânzare o lungă perioadă de timp. Un lucru care nu este conștientizat este faptul că un cumpărător abonat pe mai multe site-uri de profil, învață despre proprietățile din piață. Știe ce există pe piață, și ce apare nou. Iar un anunț care persistă mult timp îi va atrage atenția și ulterior va fi agasat și probabil îl va eticheta că neimportant, îl va scoate din lista de rezultate sau pur și simplu îl va reține ca fiind “ăla scump”.  Mai devreme sau mai târziu, prețul va trebui ajustat cu piața reală, și probabil pentru a câștiga atenția cumpărătorilor va fi necesar chiar un preț mai mic de această dată, pentru a ieși de pe „lista neagră cu imobile supraevaluate”.

Un preț mai mare stabilit voit, dar negociabil

pret negociabil

Un apartament supraevaluat poate avea de suferit, însă, și tocmai din dorința de “a-i crește șansele de vânzare” cu un preț mai mare, stabilit întocmai pentru “a lăsa loc de negociere”. Doar că această tehnică poate face că apartamentul respectiv să apară mai rar în listele de rezultate ale celor care caută. Fiecare cumpărător are un buget maxim alocat, uneori dictat de tipul de credit pe care îl poate obține (spre exemplu Noua Casă, 70.000 euro). Cu siguranță în acest caz criteriul de căutare va fi apartamente <70.000 euro. Deci un apartament pus la vânzare cu 72.000 sau 71.500 euro, chiar dacă are un preț negociabil, ce probabil în realitate va fi 70.000 euro, nu va ajunge niciodată în atenția celor interesați, fiindcă va fi omis în filtrarea automată a site-urilor de imobiliare.

RoboRadar te ajută pe tine, cel care cauți

Pentru a veni în ajutorul celor caută, imoradar24 a venit cu o soluție care să sporească șansele întâlnirii dintre cerere și ofertă, în această situație. În mod tradițional, o alertă de căutare cu anumite criterii, va returna doar rezultate care matematic satisfac acele criterii și va omite acele imobile supraevaluate „strategic”. Alerta RoboRadar vine cu o funcționalitate unică, pentru a prinde fix acele proprietăți care ar putea scapă celor care caută. La setarea alertei RoboRadar se poate opta pentru “Recomandări RoboRadar” în privința prețului, zonei sau a numărului de camere, întotdeauna în interesul celor care caută. Algoritmul care stă la baza acestor recomandări va livra și acele anunțuri care au prețuri apropiate sau negociabile, fiindcă nu-i așa, ar fi păcat să pierzi o oferta bună pentru 1000 de euro, cel mai probabil negociabil. Aceiași situație și în cauza proprietăților aflate la zone de hotar între cartiere. Deoarece delimitarea pe zone și cartiere este în general relativă, RoboRadar folosește coordonate geografice și se folosește de zonele vecine cu cea aleasă pentru a livra anunțuri relevante din zone ușor tangențiale cu cele stabilite. Astfel, setând o alertă RoboRadar îți cresc considerabil șansele de a găsi locuința dorită.

Articole similare

Locuința ta reprezintă mai mult decât un simplu acoperiș deasupra capului. Este locul unde te relaxezi, unde îți petreci timpul cu cei dragi și unde îți construiești amintirile.
Alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru apartamentul tău este esențială pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul anului, mai ales în zilele toride de vară.
Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.