Ghidul chiriasului incepator | Ghiduri - Blog imoradar24.ro

Ai intrat la facultate intr-un oras nou? Sau tocmai ai absolvit si trebuie sa parasesti campusul? Poate ai luat decizia de a te muta impreuna cu prietenul sau prietena, sau pur si simplu vrei sa iei viata de adult in maini pentru prima oara. Sunt multe motive pentru a face pasul de a sta singur pentru prima data. De cele mai multe ori prima mutare este intr-un loc inchiriat, deoarece fie nu este momentul unei achizitii, fie vrei sa testezi mai intai cum este viata singur sau impreuna cu cineva. Probabil iti vin o gramada de intrebari despre ce ar trebui sa stii si cum sa actionezi in aceasta directie. Imoradar24.ro s-a gandit sa iti vina in intampinare cu ghidul chiriasului incepator, un set de sfaturi menite sa-ti usureze procesul de inchiriere.

Pasul 1. Muta-te temporar in orasul in care cauti chirie

Fie ca te vei muta in capitala, sau in orice alt oras, trebuie sa iei in calcul ca desi este o piata care ofera multe apartamente de inchiriat, piata imobiliara este in miscare iar ofertele si preturile pot suferi modificari de la o zi la alta.Daca nu locuiesti deja in orasul ales, iti recomandam sa te stabilesti temporar in acel oras, pentru a ajunge cat mai rapid in contact cu proprietarul apartamentului ales si sa stabilesti o vizita. Incearca sa apelezi la ajutorul unui prieten care te poate gazdui o perioada, timp in care poti stabili cateva vizionari si lua o decizie. De asemenea, ajutorul cuiva care a locuit in orasul in care intentionezi sa te muti iti poate fi de folos atunci cand incerci sa afli mai multe despre anumite zone, transport, magazinele importante, centre comerciale etc.

Pasul 2. Creeaza un set de  criterii

Este foarte important ca tu sa stii ce cauti, astfel incat sa filtrezi ofertele din piata dupa aceste aspecte. Fa-ti o lista de criterii pe care locuinta cautata trebuie sa le indeplineasca imperativ.  

Un prim criteriu ar fi limita bugetului. Seteaza-ti un buget maxim alocat pentru chirie, ia in calcul aici si cheltuielile de intretinere a viitoarei locuinte cat si costurile initiale (garantie, chirie in avans, utilitati, etc) si incearca sa nu il depasesti.

Stabileste ce tip de locuinta cauti: garsoniera sau apartament cu 2 sau 3 camere. Aici depinde foarte mult si de bugetul anterior stabilit dar si de motivul mutarii. Daca vei fi singur sau cu inca cineva. Daca alegi sa imparti apartamentul cu inca cineva, decizia de a alege un apartament cu 2 sau 3 camere poate fi mai convenabila financiar, fiindca vei imparti costurile de chirie si intretinere.

Apoi intervin preferintele personale sau optionale. Ce zona vei alege in orasul respectiv? Mai aproape de facultate sau job? Intr-o zona cu acces bun la reteaua de transport public sau o zona mai linistita? Ia in calcul, mai ales daca te muti la Bucuresti, de traficul din zona respectiva.

Poti face simulari folosind Google Maps pentru a vedea care este durata medie la orele de varf intre zona aleasa si destinatia zilnica. Gandeste-te ca e posibil ca pentru urmatoarea perioada de timp, acela sa fie drumul tau zilnic.

La fel ca si numarul de camere, si zona aleasa de tine poate fi restransa de bugetul ales. Inafara de zona, fiecare va avea lista lui de preferinte. Poate iti doresti sa aiba aer conditionat, balcon inchis, sa fie la etaje inferioare sau superioare, aici depinde de tine, dar nu lasa aceste aspecte sa guverneze cautarea ta.

Pasul 3. Verifica daca in piata exista apartamente care se incadreaza in criteriile tale

Uita-te orientativ pe site-urile de profil si vezi daca pretentiile tale sunt realiste. Poti incerca pe site-urile de anunturi precum imoradar24.ro, unde gasesti mii de anunturi imobiliare unicat adunate intr-un singur loc si iti poti face o idee despre oferta/cerere. Nu te ancora prea mult in detalii inca, fiindca este posibil sa trebuiasca sa revizuiesti criteriile. Daca ceea ce ai gasit, si indeplineste criteriile tale personale, depaseste bugetul, inseamna ca va trebui fie sa maresti acel buget, fie sa mai renunti din preferinte si sa pastrezi doar pe cele esentiale.

Pasul 4. Cauta, cauta, cauta si suna

Cu criteriile si bugetul restabilite te reintorci sa cauti locuinta perfecta. Sunt nenumarate solutii online, site-uri cu apartamente de inchiriat, grupuri si pagini de Facebook., si de ce nu presa scrisa. Asa cum iti spuneam mai sus, este o piata dinamica si este foarte important sa stabilesti contactul de indata ce ai gasit un anunt care satisface criteriile personale.

Nu te entuziasma de la primele anunturi care par  "prea" perfecte. Cel mai bine este sa iti pastrezi entuziasmul pentru ziua vizionarii. Multe dintre anunturi pot ascunde surprize in ceea ce priveste realitatea informatiilor.

Poti chiar sa iti incepi cautarea cu anunturile de la proprietari verificati. Astfel esti sigur ca nu mai trebuie sa suporti si costul initial al comisionului agentului. Asta deoarece de cele mai multe ori, onorariul unui agent care incheie o tranzactie este egal cu pretul unei chirii, pe care o incaseaza 50% de la chirias, 50% de la proprietar.

In cazul in care gasesti un apartament publicat de mai multe agentii, este bine sa ai in vedere, pe langa pretul cel mai mic, sa stabilesti o vizionare prin agentia care ti-o poate oferi cel mai rapid, pentru a nu pierde ocazia. Nu vrei sa astepti pana cand altcineva vizioneaza apartamentul si il inchiriaza. Conteaza sa te misti repede, in majoritatea oraselor, chiriile bune nu stau prea mult neocupate.

Pasul 5. Discutia telefonica

Atunci cand suni este foarte important sa confirmi cu proprietarul sau agentul, criteriile personale si sa te asiguri ca detaliile din anunt sunt reale. In plus intreaba si de alte lucruri, poate nu la fel de importante, dar care pot face diferenta: imbunatatiri in apartament, aproprierea de diferite puncte de interes, etc.

De asemenea intreaba despre suprafata utila la telefon, deoarece pozele pot pacali ochiul, iar multe locuinte sa fie mai mici in realitate decat ti-au parut la prima vedere.

La fel ca si cu anunturile, incearca sa filtrezi toata informatia pe care o primesti la telefon. Daca proprietarul sau agentul iti par prea entuziasti, sau incearca sa iti ofere doar raspunsuri favorabile, pastreaza-ti bucuria pentru momentul vizitei.

Pasul 6. Vizionarea

Nu stabili vizionare decat daca esti convins ca este posibil sa fie locuinta dorita. Nu pierde timpul nimanui, nici pe al agentului /proprietarului si nici pe al tau. In timpul petrecut la o vizionare de care nu esti convins, este posibil sa pierzi alte sanse de a gasi locuinta cautata.

Pentru vizionare ar fi bine sa ai la tine o lista cu lucrurile pe care vrei sa le verifici, pentru a fi sigur ca nu iti scapa nimic important, cum ar fi situatii platii intretinerii, posibile intarzieri la plata cauzate de vecini, daca blocul are sau nu centrala termic, ori este racordat la sistemul public, starea instalatiilor sanitare si electrice, izolatia apartamentului etc. Pe langa ghidul chiriasului incepator, ti-am pregatit o lista detaliata pe care o poti descarca de aici.

 

GHID DE VERIFICARE IN VEDEREA INCHIERIERII

 

Poti verifica situatia platii intretinerii, astfel incat sa nu fi pus in disconfort datorita intarzierii la plata a vecinilor, poti verifica daca blocul are centrala termica sau este racordat la sistemul public, daca instalatiile electrice si sanitare sunt in stare buna de functionare, daca peretii exteriori prezinta mucegai, daca blocul este reabilitat termic, etc. Daca nu esti sigur ca iti poti face o idee corecta singur, poti apela la serviciul unui specialist sau al altei persoane care stapaneste aceste domenii mai bine si care poate verifica aceste aspecte pentru tine.

Pasul 7. Incheierea contractului.

Daca apartamentul coincide cu ceea ce ai vazut/auzit despre el, si daca satisface criteriile tale imperative si/sau optionale, nu mai ramane decat sa bati palma cu proprietarul si sa incheiati un contract. Despre drepturile si obligatiile chiriasului, despre contract si ce poti negocia, poti citi in acest articol.

Vei avea de achitat onorariul agentului, de 50% din costul unei chirii - daca vorbim de o agentie, o chirie pe luna in curs si o chirie garantie. In principiu aceasta garantie o vei primi la momentul incetarii contractului de inchiriere, daca nu stabilesti altfel cu proprietarul in contract, spre exemplu ca iti va deduce din aceasta suma, cheltuielile de intretinere pe ultima luna, etc.

De asemenea, daca vrei sa stii ce implica relocarea ta si ce ar fi bine sa ai in vedere in primele luni de chirie poti citi in acest articol.

Daca ai de facut adaugari sau vrei sa ne impartasesti din experienta ta, lasa-ne mai jos comentariile tale referitoare la ghidul chiriasului incepator.

Articole similare

ânzătorul este nevoit să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului. Astfel, vânzătorii nu mai sunt scutiți de plata impozitului, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
Un număr de 2.757 de imobile din Capitală sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Din total, 374 imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public, potrivit datelor Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic.
Când vine vorba despre alegerea apartamentului sau a casei ideale, sunt o mulțime de factori de care trebuie să ți cont, pentru a lua decizia cea mai potrivită nevoilor tale. Iar cel mai important este chiar siguranța.