E ușor să faci un proiect în casă DIY? Unele da, altele nu atât de mult

Realizarea unui proiect în casă DIY poate fi o modalitate inteligentă și accesibilă de a adăuga valoare proprietății dvs. după cumpărarea unei case in Bucuresti, si nu numai – și de a o face și mai personală, fără costuri de manoperă. Dar, cu excepția cazului în care sunteți un profesionist sau măcar un amator experimentat, unele proiecte vă pot solicita mai mult decât puteți anticipa.

Cum puteți decide dacă un anumit proiect poate fi dus la capăt cu ușurință și care sunt renovarile care trebuiesc lăsate în pe mâna unui profesionist? 

Am pregătit un set de întrebări pe care să vi le puneți și care ar trebui să va conducă spre decizia corectă.

1. Am abilitățile pentru acest proiect în casă DIY?

DIY este prescurtatea termenului do it yourself din limba engleză. Care înseamnă a realiza singur un proiect sau un produs care necesită în mod normal o pregătire sau scule dedicate.

Începeți cu puțină cercetare. Internetul este plin de articole de instrucțiuni pentru fiecare proiect în casă DIY pe care ți-l poți imagina. Citiți câteva și gândiți-vă cu atenție la toți pașii – apoi faceți o evaluare sinceră a abilităților dvs. Puteți face tot ce este necesar pentru a pune în aplicare proiectul? Dacă nu aveți talent sau pregătire pentru a face acest lucru, nu merită riscul să va apucați și să nu puteți duce la bun sfârșit ori proiectul să iasă de o calitate îndoielnică.

2. Am timp pentru un proiect în casă DIY?

Un lucru pe care foarte multe bloguri despre proiecte tind să-l lase deoparte este de câte ori trebuie să te oprești din ceea ce faci și să mergi la magazinul de bricolaj fiindcă tocmai ai realizat că îți mai trebuie câte ceva. Sau în cazul reparațiilor la finisajele unei case, când fie depistezi alte avarii sau este nevoie de mai mult material decât ai estimat inițial sau câte și mai câte piedici pot apărea în procesul proiectului care pot duce la întârzieri în realizarea lui. Luați în considerare cât timp aveți, apoi gândiți-vă cât de mult credeți că va dura proiectul – și apoi dublați acel timp. Aveți atâta timp să investiți? Este rentabil?

3. Am instrumente și materiale pentru acest proiect?

Un proiect de casă în regim DIY vă poate economisi o mulțime de bani pe care altfel i-ați cheltui cu o firma care direct cu obiectul pe care v-ați decis să îl realizați. Asta cu excepția cazului în care trebuie să cumpărați diverse scule și utilaje ale căror prețuri pot urcă cumulat la câteva mii de lei, care nu va vor mai folosi ulterior. Și astfel veți cheltui bani pe scule, și veți irosi spațiu pe depozitarea acestora. Verificați lista sculelor de care aveți nevoie pentru a finaliza proiectul și comparați cu ceea ce aveți deja. Puteți opta să închiriați respectivul dispozitiv fie din magazinele de profil, fie de la un prieten care dorește să va ajute. Însă și aici verificați dacă nu cumva prețul de închiriere și riscul de a nu știi să folosiți acel dispozitiv sunt mai mari decât serviciul complet plătit unui profesionist.

4. Există riscuri de accidentare majoră?

Multe proiecte de locuințe prezintă un risc scăzut de accidentare. Probabil nu veți ajunge la spital instalând o polița, punând tapet sau dând cu lavabilă dormitorul. Dar instalarea unui nou corp de iluminat poate prezența riscuri dacă nu sunt luate măsuri de siguranță. Orice intervenție legată de electricitate, instalații sanitare, acoperișul casei, instalarea unui aparat de aer condiționat înafara balconului sau lucru cu materiale periculoase ar trebui lăsate pe seama profesioniștilor.

5. Care este bugetul meu?

Dacă bugetul dvs. este limitat, un proiect de casă DIY este o opțiune excelentă. Mulți proprietari aleg să apeleze și la un credit de nevoi personale în urmă achiziției unui apartament, pentru a acoperi costurile avute cu renovarea și mobilarea locuinței. Dacă în urmă calculelor, fondurile pe care le aveți la dispoziție nu va permit să apelați la un profesionist, realizând singuri acele lucruri la care va pricepeți, va poate scuti de niște costuri de ridicate, mai ales în această perioada în care atât costul materialelor de construcții și bricolag s-au ridicat și o dată cu ele și costul manoperei.

6. Se pretează proiectul la a fi realizat în regim propriu?

Chiar și cei mai experimentați amatori, aleg la un moment dat un profesionist pentru anumite sarcini. Însă sunt câteva lucruri pe care cu siguranță le puteți realiza singuri. Și printre acestea ar fi:

Demolarea și aducerea apartamentului/casei la roșu înainte de renovare. Cu siguranță efortul și timpul depus sunt mari, dar aveți nevoie de un minim de scule și va poate scuti de bani buni dați practic pe demolarea finisajelor existente, unde nu trebuie alocată priceperere, atenție la detalii, etc

Vopsirea cu lavabilă. Dacă la îndreptarea pereților cu tencuiala și glet este nevoie de o mâna pricepută și un ochi atent la detalii, atuuri dobândite prin experiență, pentru vopsirea sau reîmprospătarea unei camere cu lavabilă suntem siguri că va veți descurcă și singuri.

 • Asamblare și montare mobilă
 • Decorarea cu tapet
 • Montarea de polițe și alte decorațiuni pe pereți
 • Schimbarea unei baterii. Atâta timp cât decuplarea de la rețea de apă se face cu robineți, și nu intervii la instalația sanitarea, simplă schimbare a unei baterii de chiuvetă nu ar trebui să va pună în dificultate
 • Montarea de suporți, accesorii de baie, perdele, galerii, etc

Sunt și sarcini care ar trebui lăsate în totalitate pe mâna unui profesionist, pe cât posibil autorizat în domeniul în care activează.

Printre acestea enumerăm:

 • Lucrări la rețeaua electrică și circuitul electric din casă
 • Lucrări la instalația electrică
 • Intervenții la instalația de aer condiționat din afară locuinței
 • Intervenții la acoperișul casei
 • Lucrări din rigips, precum rafturi încorporate în pereți, arcade, și alte construcții care necesită un nivel ridicat de experiență în lucrul cu rigips
 • Demolări ale pereților de rezistență, care necesită atât proiect, aprobări cât și un specialist care știe ce face
 

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.