De ce să apelezi la inspectorii structuriști: Top 5 “adevăruri” în cazul imobilelor noi

Când vine vorba despre cumpărarea unui imobil, poate cel mai important aspect ar trebui să fie siguranța. Dar și foarte greu de probat de către un ochi neavizat, așa cum este cel al cumpărătorului. 

Aici ar trebui să intre în ecuație inspectorii structuriști. Dar de multe ori nu intră, din diverse motive: ignoranță, buget (prea) fix, strâns și așa cu greu, și lista motivelor poate continua. 

Dacă te afli, însă, în poziția de cumpărător, gândește-te totuși că nu e vorba despre o poșetă, ci despre un imobil în care vei locui tu și familia ta, o investiție pe termen lung. 

Iată câteva afirmații ale cumpărătorului care ar trebui să-ți dea de gândit. Nu le lua de bune! Sunt foarte des folosite și nu ar trebui să le iei drept axiome, ci să vii cu un specialist în inspecție tehnică imobiliară, pentru a afla cum stau lucrurile în realitate. Te poate scuti de neplăceri enorme în final. 

“Imobilul a fost construit pentru noi. Noi nu am fi dorit, dar, din păcate, trebuie să îl vindem!”

Iată o situație des întâlnită. În general o astfel de afirmație vine din partea dezvoltatorilor și ar trebui să te pună pe gânduri. 

Imobilul este achiziționat prin credit bancar. A fost evaluat de evaluatorul băncii, deci sigur este corect executat din punct de vedere tehnic!

Dacă te afli în această situație, probabil singur ți-ai spus în minte așa ceva sau ai auzit-o de la agentul imobiliar care ți-a prezentat casa. Totuși, ar trebui să știi că evaluatorul băncii realizează o evaluare tehnico-finanaciară după anumite repere bine stabilite. Acesta nu efectuează investigații de specialitate și nu dispune de aparatură pentru determinări specifice.

Imobilul a fost construit de o firmă și nu în regie proprie, deci este corect executat!

Dacă am fi într-o situație ideală, așa ar trebui să fie și în multe cazuri așa și este. Să nu uităm însă, că și firmele sunt formate tot din persoane, care sunt mai mult sau mai puțin calificate. Personalul specializat și mai ales integru este din ce în ce mai greu de găsit.

Imobilul este scump, finisajele imobilului sunt “de lux”, deci imobilul este impecabil executat!

Ei, aici avem de-a face cu un trend, mai ales în cazul celor care construiesc imobile “de lux” pe bandă rulantă. În lupta continuă a dezvoltatorilor de a scădea prețurile, pentru a le face mai atractive, angajează, mai ales la partea de structură și de instalații, că “oricum nu se văd”, după criteriul cel mai mic preț. 

Viciile în execuție, avariile au implicații mult mai costisitoare în cazul imobilelor cu finisaje “de lux”.

Dacă Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat de către reprezentantul autorității publice locale, aveți garanția că totul este în regulă

Pot exista suficiente probleme și în cazul în care toată documentația privind recepția este “ca la carte”. Dovadă stau multiplele procese de pe rolul instanțelor, în care majoritatea cazurilor au avut documetatia privind recepția “fără pată”.

”Am nevoie de un specialist. La cine apelez?” Top 3 mituri în inspecția tehnică imobiliară

Ai ajuns la concluzia că nu e de joacă și că doar un specialist te poate ajuta, astfel încât să verifici calitatea, rezistența și durabilitatea imobilului. Numai că și aici poate interveni o problemă. 

În America, Canada și multe alte țări cu tradiție în verificarea implementării și a stării de fapt a unei construcții, acest demers este riguros reglementat și se numește homeispection. 

În România acest serviciu nu există, acesta desfășurându-se sub formă de consultanță. Prin urmare, orice inginer și nu numai, care are experiență sau nu în proiectarea și construirea unui imobil, zărește o oportunitate de venit suplimentar, pentru că de obicei acest serviciu apare adiacent unui proiect de arhitectură, de proiectare sau de verificare a implementării proiectelor, ca în cazul diriginților de șantier.

Numai că un bun specialist în acest domeniu nu poate spune nimic despre gradul de armare a unei structuri de beton armat, despre acoperirea minimă cu beton a armăturii în interiorul structurii, astfel încât aceasta să poată rezista la un seism major, despre viciile de vibrare din interiorul structurii, despre viciile de hidroizolare ale fundațiilor, despre infiltrații prin sapă, pereți, fațade, acoperiș etc.

Datorită acestor motive, apar “mituri” din partea celor care prestează astfel de servicii, respectiv:

Fundația se poate verifică nedistructiv

Odată ce clădirea este finalizată, trotuarele de gardă turnate, nu există aparatură cu ajutorul căreia să porți verifica nedistructiv adâncimea de fundare, armarea fundației și alte examinări nedistructive privind fundațiile de sub cota terenului sistematizat.

Inspecția tehnică imobiliară îți poate releva toate posibilele vicii ale unui imobil în ceea ce privește structura și instalațiile aferente imobilului

Nu există în realitate așa ceva. Oricât de bun profesionist ai fi, oricâtă aparatură performantă ai avea în dotare, nu poți descoperi toate viciile unui imobil. Spre exemplu, nu există aparatură, la momentul de față, care să poată verifică stâlpii de colț acoperiți pe două laturi de zidărie și pe exterior de izolație.

Cu toate acestea, inspecția vizuală avizată, verificările prin sondaj asupra gradului de armare, acoperirii minime cu beton a armăturii, a viciilor de vibrare, a corelării realității din teren cu proiectul tehnic, îți pot da o imagine mult mai clară asupra calității structurii imobilului decât ai putea să o verifici singur, pe cont propriu.

Verificările sunt valabile ani buni

În general, mai ales în cazul instalațiilor, verificările sunt valabile la momentul investigațiilor. Parametrii de funcționare ai instalațiilor pot varia în timp și sunt influențați mai ales de lipsa mentenanței specifice.

În general, dacă există vicii majore la nivelul structurii, se ia decizia ca imobilul să nu mai fie achiziționat, iar în situația în care viciile descoperite pot fi remediate, acest lucru va trebui făcut înainte de achiziție, pe cheltuiala celui care vinde. 

Dacă se va lua decizia avizată că anumite vicii să nu fie remediate de către dezvoltator, acestea ar trebui scăzute din prețul de vânzare. De exemplu, dacă viciile descoperite și asumate însumează 10.000 euro, iar imobilul costă 150.000 euro, prețul de vânzare ar trebui să scadă la 140.000 euro. Iată o situație concretă în care un astfel de specialist te poate ajuta. 

Cât despre firme de consultanță, le poți găsi pe Internet și verifica ulterior. Ofertă există, doar fă-ți bine documentarea!

 

Articole similare

Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.
Îngrijorarea românilor privind siguranța locuinței a crescut brusc și de înțeles după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria. În câteva zile, în România s-au emis cu 25% mai multe poliţe de asigurare obligatorie decât în perioada similară din 2022.