Dăunători în locuință? Ce faci dacă ai invazie de gândaci, ploșnițe, purici, țânțari sau acarieni

Fie că locuim într-un apartament sau la casă, insectele și rozătoarele sunt musafirii nepoftiți întâlniți cel mai des. Imposibil să nu te fi confruntat cu așa ceva și să fi încercat tot ce ai auzit că ar funcționa, pentru ca apoi frustrările să se strângă și să-ți vină să închizi ușa casei tale și să nu te mai întorci măcar o vreme.

 

Traiul în comun, la bloc sau poate în cămin, mărește riscul de a ne trezi cu invazii de diferite specii de gândaci mai ales, deoarece cantitatea de deșeuri menajere care pot atrage astfel de insecte este cu mult mai mare decât la casă. Asta, chiar dacă în locuința ta este curățenie. Cum scapi așadar de chiriașii nedoriți din casă?

 

Și cine n-a încercat o mie de variante pentru a rezolva problema, fie că e vorba despre metode ”naturiste” sau produse din comerț special dedicate acestei probleme? Numai că, cel mai adesea, e o problemă tare spinoasă, deloc ușor de rezolvat, mai cu seamă că aceste vietăți pe care nu le vrem sub același acoperiș cu noi se înmulțesc rapid și se fac imediat stăpâne pe locuința noastră, fiind foarte rezistente la soluțiile care se găsesc de cele mai multe ori în comerț. 

 

Dacă stăm la casă și facem constant curățenie, eliminăm deșeurile menajere și resturile alimentare în mod constant, riscul de a atrage aceste tipuri de insecte este mai mic, dar nu este eliminat în totalitate. De exemplu, o invazie de ploșnițe ne poate afecta orice spațiu am deține, chiar dacă vorbim de locuințe private, magazine sau restaurante. 

 

Cele mai întâlnite insecte care ne pot lua în stăpânire casa

Probabil când te gândești la insecte, îți vin imediat în cap gândacii aceia nesuferiți de bucătărie. Dar, în realitate, neplăcute sunt și furnicile, ploșnițele, acarienii și nu numai. 

 

-Gândacii

Clasificarea gândacilor se poate face pe mai multe criterii, începând de la locul unde trăiesc și terminând cu caracteristicile lor vizibile, precum culoare și dimensiune. Putem întâlni gândaci de cereale, de pâine, roșii sau negri.

 

Pericolele la care ne expun acești paraziți sunt reprezentate de contaminarea alimentelor, diseminarea bolilor, dar și înmulțirea foarte rapidă. 

-Ploșnițele

O altă insectă des întâlnită este ploșnița de saltea. În mod surprinzător, ploșnițele pot fi întâlnite și în cele mai curate și mai puțin așteptate medii. Ele pot fi întâlnite inclusiv în autobuze, trenuri, avioane, hoteluri sau chiar cluburi. 

 

Deși nu au nevoie de un organism pe care să-l paraziteze constant, acestea pot fi transportate de oameni pe haine sau prin bagaje până în interiorul locuințelor, unde se instalează rapid și încep să se înmulțească. 

 

Se hrănesc doar cu sânge uman sau animal, așa că se adăpostesc în locuri cât mai apropiate de sursa lor de hrană. Locuiesc în colonii și sunt active noaptea, de aceea sunt greu de observat. Printre semnele pe care le putem distinge sunt pișcăturile de pe pielea noastră, dar și ouăle și excrementele pe care le lasă în urmă. De aceea, la o curățenie temeinică putem observa dacă avem astfel de probleme sau nu. 

 

-Puricii

Nimic nu se compară cu iubirea unui blănos, membru al familiei cu drepturi depline. Dar atât pisicile, cât și câinii pot găzdui în blănița lor musafiri nepoftiți, așa cum sunt puricii. 

 

Sunt urâți nu doar pentru că ne afectează patrupedul, ci și pentru că se înmulțesc rapid și ne pot invada casa. Aceștia nu se hrănesc doar cu sângele animalului de companie, ci ne pot pișca și pe noi, lucru care ne pune sănătatea în pericol.

 

-Țânțarii

Reprezintă o problemă mai des întâlnită în perioadele calde ale anului, în special în spațiile verzi și în apropierea apelor. Țânțarii pot fi purtători de virusuri și microbi pe care îi transferă la om în momentul în care ne înțeapă. 

 

Dacă avem o grădină în jurul casei sau o terasă în aer liber, vara pot fi extrem de deranjați pentru orice fel de activitate ne-am propune să desfășurăm. Așa că, decât să ne ocolească prietenii de fiecare dată când îi invităm la un grătar sau o petrecere în grădină sau decăt să rămânem fără clienți, cel mai bine ar fi să ne ocupăm de această problemă în mod constant. 

 

-Căpușele 

La fel ca și puricii, căpușele se adăpostesc în blănița animalelor de companie sau chiar în iarbă. Sunt cu mult mai periculoase însă, întrucât prin mușcătura lor pot transmite boli, printre cea mai de temut este boala Lyme, care, netratată corespunzător, poate duce chiar la pierderea vieții. 

 

-Moliile 

Specie de fluture de noapte, de dimensiuni relativ reduse, care pot varia în coloristică de la maro, alb la verde, moliile se întâlnesc adesea în interiorul locuințelor, parazitând și distrugând articolele vestimentare. Sunt atrase de praf, materiale murdare și nivel crescut de umiditate (80%-90%).

 

-Acarienii 

Aceste microogranisme înrudite cu paianjenii se întâlnesc în orice locuință. Însă, într-un număr ridicat, aceștia ne pot afecta viața, declanșând diferite tipuri de alergii. În funcție de hrana pe care o preferă, acarienii pot fi atrași de praf, de celule moarte ale pielii noastre, dar și de lemn. 

 

Preferă locurile cu umiditate crescută, puțin expuse la aerisire și lumină. Iată de ce ar trebui să aerisești cât poți de des.

 

-Furnicile

Furnicile vin acolo unde au o sursă de hrană și se înmulțesc rapid. Apar în special în perioada verii și pot fi întâlnite atât în jurul / în interiorul caselor, cât și în apartamente. 

 

Își construiesc tuneluri cu lungimi impresionante (20 de metri) și știu să treacă cu brio de diferite obstacole, cum ar fi izolațiile sau betonul, reușind să ajungă la suprafață acolo au găsit o nouă sursă de alimentare.

 

Unde se adăpostesc cel mai des aceste insecte

  1. Țevile de scurgere – dacă ne referim la gândacii de bucătărie, aceștia adoră umiditatea și căldura degajată de țevi, așa că-și vor face veacul în interiorul sau apropierea acestora. 
  2. Aparatele electrocasnice – în mod surprinzător, acestea pot fi mediile ideale în care dăunătorii își depun ouăle datorită căldurii degajate. Nu doar căldura îi atrage, dar și resturile alimentare care nu sunt curățate corespunzător. Îi găsim în aragaz, frigider, cuptor cu microunde sau chiar prăjitor de pâine. 
  3. Corpurile de mobilier – dulapurile sunt adăpostul ideal pentru molii sau diferite tipuri de acarieni care se hrănesc cu lemn.
  4. Crăpăturile din pereți – ascunzătoarea ideală a furnicilor, dar și un alt loc preferat de gândacii de bucătărie.
  5. Sub și în salteaua de pat – aici se adăpostesc ploșnițele, datorită proximității față de sursa principală de hrană: omul. Dacă ne referim la acarienii de praf, salteaua este unul dintre mediile preferate de dezvoltare.

 

Cum scapi de dăunătorii din locuința ta

Da, Internetul ne poate ajuta și în această situație. Vom găsi, cel mai probabil, o multitudine de soluții, de substanțe recomandate pentru a scăpa de orice chiriaș nedorit din locuința noastră. 

 

Însă lupta cu aceștia este nedreaptă, insectele având avantajul de a se fi înmulțit considerabil până la momentul descoperirii lor. De asemenea, în timp, și-au dezvoltat rezistența la substanțele aplicate cel mai des în eliminarea lor. 

 

Este motivul pentru care cea mai sigură metodă de a ne recâștiga locuința este să apelăm la echipe specializate în furnizarea de servicii de dezinsecție. Și aici, tot Internetul ne va ajuta. Trebuie să avem însă grijă să citim în prealabil pe forumuri sau orice platforme care adună recenzii despre astfel de firme.

 

Dacă ai norocul să dai peste o firmă corectă și profesionistă, atunci aceasta va folosi substanțe puternice, avizate de Ministerul Sănătății, care nu afectează nici oamenii, nici animalele de companie. În plus, acestea știu din experiență care este cea mai bună substanță în funcție de problema identificată. 

 

Cere amănunte legate de procedură, despre ce trebuie făcut, pas cu pas. 

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.