Am discutat in acest articol despre decizia de a locui in chirie, in locul unui credit pentru casa. In continuare venim in sprijinul celor mai novici dintre noi, tinerii aflati la prima lor chirie, posibil studentii care isi impart timpul intre facultate si un job part-time. Fie ca esti inca la facultate sau tocmai ai luat viata de adult independent in maini, este probabil sa realizezi ca locuitul in chirie nu mai este la fel de simplu ca la camin sau acasa cu parintii. Cu putina neatentie si euforie in alegeri, iti poti ingreuna singur viata fara sa iti dai seama. Am pus la un loc 6 sfaturi despre cum sa economisesti in chirie, pe care daca le iei in considerare, iti vor garanta mai multi bani in buzunar.
1. Realizeaza un buget lunar – si tine-te de el! (macar o vreme)
In lipsa unui buget prestabilit orice achizitie pe care o faci, o faci impulsiv. Ideal ar fi ca macar alegerea chiriei sa fie bazata pe mai mult decat prima impresie vizavi de cum arata sufrageria. Pentru a nu fi nevoit sa faci rabat de la alte lucruri, alege o locuinta a carei chirii sa nu depaseasca 30% din venitul tau net.
Asta pentru a te incadra in regula clasica de 50/20/30, unde 50% reprezinta costul vietii – chirie + utilitati, mancare, produse pentru casa, asigurari, etc., 20% reprezinta procentul recomandat pentru economii iar 30% ar trebui sa iti ramana disponibil pentru distractie, hobbie-uri, iesiri in oras, etc.
Astfel daca nu vrei sa cheltui peste jumatate din salariu doar ca sa traiesti, ar trebui sa te limitezi la o chirie care sa nu depaseasca 30% din venit. Daca te vei indrepta inspre 50% din venit doar pe chirie, va trebui sa ajustezi restul cheltuielilor si sa nu te simti coplesit de datele scadente ale facturilor.
2. Cauta un coleg de apartament
O metoda sigura de a reduce costurile chiriei este sa imparti acest cost cu inca cineva. Chiar daca nu esti intr-o relatie stabila sau nu stii pe nimeni disponibil cu care sa imparti o locuinta, exista platforme dedicate unde iti poti cauta un coleg de apartament. Poate fi mai rentabil pentru tine sa imparti un apartament cu mai multe camere decat sa locuiesti singur la garsoniera. Economiile nu vor veni doar din costul redus al chiriei, dar si din impartitul costurilor utilitatilor sau al produselor de curatenie, spre exemplu.
3. Invata sa economisesti in chirie
Spuneam mai devreme ca ar fi bine sa ajungi la un procent de 20% din venituri, pe care sa il pui de-o parte pentru planuri mai marete: excursii, poate masina, etc. Daca aceasta suma ti se pare mare din prima, poti incepe cu 5%, iar intr-un an sa cresti progresiv in fiecare luna cu 1-2 procente, astfel ca intr-un an sa ajungi la 20% pe luna.
In plus, ori de cate ori ai un ban in plus, (bonus, marire de salariu, bani de la parinti etc.) fa abstractie de acesti bani si pune-i direct in contul de economiii.
4. Filtreaza si alege ce ai cu adevarat nevoie
Fie ca este vorba de abonamentul la sala, internetul prin cablu, abonamentul de telefonie, mancare sau chiar medicamente, asigura-te ca nu cumperi ce e mai scump daca nu ai cu adevarat nevoie.
E o vorba ca ce-i mai mult e mai ieftin, dar e foarte posibil sa nu ai nevoie de mai mult. Limiteaza-te la ce consumi cu adevarat.
Gandeste-te de cate ori folosesti un abonament cu intrari nelimitate la sala, un internet de mare viteza, sau un abonament cu mii de minute incluse.
In cazul alimentelor si a medicamentelor nu te orienta doar catre cele mai scumpe marci. Sunt foarte multe produse de aceiasi calitate cu cele de brand cunoscut, dar mult mai ieftine din cauza lipsei costurilor de marketing, motiv pentru care nici nu ai auzit sau nu ai fost tentat sa auzi de ele.
Acelasi lucru este valabil in cazul oricarei cumparaturi pe care vei vrea sa o faci. Intreaba-te daca ai cu adevarat nevoie de acel lucru sau va deveni inca un lucru in casa de care sa te lovesti cand faci curat.
5. Invata sa gatesti
Daca tot suntem la capitolul mancare, iti spunem din experienta ca pe mancare poti cheltui o mare suma de bani pe luna, si fara sa iti dai seama. Poate ca ar fi cazul ca macar in momentele in care poti, sa mananci acasa.
Poti inlocui micul dejun si cina in oras, cu o masa pregatita acasa. De cele mai multe ori, cu pretul unui mic dejun in oras, iti poti pregati ceva acasa 2-3 dimineti la rand.
In varianta in care imparti locuinta cu inca cineva, o cina pregatita acasa poate fi motiv de socializare si se poate transforma intr-o seara distractiva, pe langa ca vei pune cativa banuti de-o parte.
In weekend poti face cumparaturi si sa iti prepari mancarea preferata pe care o poti savura pe urma la pranz in zilele de lucru.
6. Economiseste alegand un apartament eficient
Ce inseamna asta? Desi poate parea nesemnificant la inceput, in timp vei simti rezultatele alegerii facute. Alege un bloc anvelopat termic si dotat cu tamplarie termopan. Astfel vei avea un confort sporit in zilele friguroase de iarna sau in cele toride de vara si vei economisi cu costul incalzii imobilului si cu factura la curent, folosind mai putin aerul conditionat. Fii atent si la pozitionarea ferestrelor, daca este posibil alege un apartament care sa nu fie orientat spre soare mai tot timpul zilei. Nici apartamentele situate la ultimul etaj nu sunt o alegere potrivita daca vrei sa pastrezi temperatura optima mai usor.
Este foarte important si unde este situat blocul. Un apartament aproape de punctele tale de interes, pe care le frecventezi zilnic, iti poate economisi din costurile de transport. Poate face diferenta intre un abonament pe toate liniile de transport in comun, sau doar pe una. Daca in zona ai si un supermarket la care iti este usor sa ajungi, vei face economie la taxi sau carburant atunci cand ai de facut cumparaturi mai voluminoase.
Nu trata indiferent nici dotarile din apartament. Inlocuieste becurile din casa cu becuri economice, astfel incat sa scapi de vechile becuri care pot cumula 500-600 wati in toata casa. De asemenea, la bucatarie iti poti monta o sita la baterie, care va optimiza consumul de apa in sesiunile lungi de spalat de vase. Daca proprietarul iti pune la dispozitie electrocasnice precum frigider, masina de spalat si aer conditionat, fii atent la consumul lor energetic. Daca doresti sa locuiesti pe o perioada nedeterminata de timp, iar echipamentele sunt vechi, cu clase inferioare de consum, ia in calcul inlocuirea lor cu unele eficiente energetic. Se poate dovedi o investitie buna in timp, si le poti lua cu tine atunci cand vei decide sa te muti.
Conteaza si unde iti cauti apartamentul
Eficient poate fi si modul in care iti cauti apartamentul. Vrei sa incepi din start cu un plus de bani in buzunar? Apeleaza cu incredere la un agent imobiliar daca serviciile pe care ti le ofera se ridica la valoarea comisionului perceput. Poti de asemenea sa cauti si singur. Asa vei avea si posibilitatea sa fii mai atent la criteriile pe care ti le-ai impus si vei economisi si comisionul pe care il vei datora la final agentului. Pe imoradar24 ai de ales dintre mii de apartamente de inchiriat, direct de la proprietari verificati adunate din toate site-urile intr-un singur loc, pentru a economisi si timp pe langa bani.
Daca vrei sa ai un ajutor cu tine atunci cand mergi la vizionare, si sa nu iti scape nimic din ce ti-ai propus, printeaza ghidul de verificare chirie si ia-l cu tine! Daca nu stii cum sa abordezi mutatul in chirie inca, ti-am pregatit de asemenea un ghid complet al chiriasului care sa te ghideze de la inceput si pana la semnarea contractului.
Locuința ta reprezintă mai mult decât un simplu acoperiș deasupra capului. Este locul unde te relaxezi, unde îți petreci timpul cu cei dragi și unde îți construiești amintirile.
Alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru apartamentul tău este esențială pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul anului, mai ales în zilele toride de vară.
Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Anunţurile tale favorite
Pentru a avea acces la anunţurile tale favorite pe orice device trebuie să fii logat în cont
Imoradar24.ro îţi oferă o experienţă cât mai personalizată în procesul de căutare a proprietăţii potrivite. Pentru acest lucru folosim tehnologii precum cookie-urile pe website-ul nostru, cu ajutorul cărora tu vezi anunţuri mai relevante, poţi salva anunţuri, poţi salva căutări sau ai acces la ultimele acţiuni făcute pe site.
Îţi poţi modifica oricând opţiunea printr-o simplă revenire pe site!