Cum construiești legal un balcon la parter?

Fie că îți dorești un loc de depozitare, un loc unde să usuci rufele sau dorești să extinzi una dintre camerele locuinței tale, ar trebui întotdeauna să alegi să construiești legal un balcon la parter. În București cel puțîn, fiind orașul în care am locuit din totdeauna, ne-a fost ușor să observăm “haiducia” din perioada de libertate imediat de după revoluție, prost înțeleasă de foarte mulți proprietari. Tot orașul a fost la un moment dat împânzit de tot felul de construcții improvizate în dreptul locuințelor de la parter. În unele cazuri “balconul” a luat locul întregii curți de la parter. Așa cum a fost cazul, ani la rândul, până în 2011, a unui imobil din Str Câmpia Libertății. Apartamentul de la parter, s-a extins cu balconul in toata curtea blocului, dublându-și suprafață dacă nu chiar mai mult..

Cele mai multe astfel de construcții, care nu aveau cum să fie legale, au fost demolate odată cu începerea anveloparii blocurilor. Însă și în prezent apartamente din Rahova sau Ferentari cu precădere, dar și din alte zone din București, și cu siguranță și din țară încă mai au construcții ilegale în dreptul lor atât pe domeniul public, cât și pe cotele-părți indivize de proprietate din jurul blocurilor.

Dacă vrei să te amuzi sau să te minunezi, ți-am pregătit o galerie foto cu balcoane reale, din România, nu din Rusia sau Ucraina, care sfideaza orice bun simț, aviz sau reglementare în construcții.

Dar cum faci atunci să construiești legal un balcon la parter?

În primul rând, trebuie să ții cont de un aspect foarte important. Balcoanele pot fi construite doar sub cele existente la etajele superioară, și fără a depăși perimetrul acestora. Practic legal, nu ar trebui să existe nici legăturile pe care unii proprietari aleg să și le facă între două balcoane, creând astfel o punte înafara perimetrelor de deasupra.

Construcția unui balcon se realizează în baza unei autorizații de construire, eliberată de serviciile abilitate din cadrul primăriilor locale. 

Dar la fel de important este și acordul Asociației de proprietari, semnătura și acordul Președintelui, cât și acordul unanim al tuturor locatarilor. Și asta din cauza modicarii cotei-părți indivize pe care o are fiecare dintre locatari pe terenul din jurul blocului.

Tot datorită acestei modificări este necesar să va adresați și Serviciului de Cadastru, Date Urbane și Fond Funciar, din cadrul Primăriei locale, pentru a va rezervă o cota indiviză din acest teren.

O altă autoritate care va trebui să evalueze posibilitatea construcției, este Inspectoratul în Construcții, deoarece construcția unui balcon reprezintă o intervenție la o construcție deja existența.

Revenind la autorizația de construire, primul pas în alcătuirea documentației, îl reprezintă eliberarea certificatlui de urbanism, iar acesta se eliberează de primăria pe rază căreia se află imobilul.

Odată emis certificatul de urbanism sunt necesare avizele furnizorilor de utilități în vederea intocmii expertizei tehnice. Aceste avize atestă faptul că sub balconul care urmează să îl construiți nu sunt rețelele ale furnizorilor cărora să le puteți cauza daune în timpul lucrărilor, sau care să va pună în dificultate în cazul unor avarii care presupun lucrul sub balconul ce urmează a fi construit.

Și încă nu am terminat cu avizele necesare. Un alt aviz că să construiești legal un balcon la parter, este din partea Serviciului GIS-Cadastru, în care să se facă referire la categoria terenului viitoarei construcții, dacă este sau nu spațiu verde și dacă este construibil.

Am toate avizele, cum primesc în sfârșit autorizația de construire?

Cu toate avizele astfel obținute din partea tuturor instituților, pentru a primi autorizația finală de construire este necesară întocmirea proiectului viitoarei construcții.  Acesta trebuie să conțînă descrierea construcției cât și machete a viitorului balcon. Toate acestea trebuiesc realizate de un proiectant arhitect autorizat.

Care sunt șansele să nu primesc această autorizație?

Situațiile probabile în care nu ai primi autorizație pot fi reprezentate de:

  • Refuzul a cel puțin unui locatar să semneze pentru construcție, sau chiar a președintelui asociației de proprietari
  •  Inspectoratul în Construcții consideră o intervenție periculoasă asupra clădirii
  • Ai ghinionul ca una dintre rețelele subterane de utilități să treacă pe sub terenul respectiv

Dacă unul dintre avize nu a fost favorabil, sau vecinii tăi nu au fost de acord cu construirea balconului, sfatul nostru este să te oprești acolo.

Pentru construirea unui balcon fără autorizaţie de construire, Legea 50/1991 modificată, completată şi actualizată, prevede aplicarea unor sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 20.000 RON. În plus ești obligat la demolarea construcției, atunci când construcția ei chiar nu are aviz favorabil, sau să urmezi tot demersul de a intră în legalitate, astfel achitând și sancțiuni cât și costurile necesare intrării în legalitate.

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.