Cu ce te ajută un designer interior? Ce atribuții are și cât costă

Designul de interior, inițial o ramură a arhitecturii, a devenit astăzi o disciplină de sine stătătoare. Rolul acestuia e peste ideea de armonie estetică, așa cum, inițial, ai crede.

Un designer de interior are, mai presus de toate, sarcina de a te face una cu spațiul tău. Mai exact, de a gândi întreg spațiul ghidându-se după un set de informații pe care tu, clientul, i le comunici. Astfel, designerul de interior se asigură că rezultatul amenajării este nu doar plăcut estetic și funcțional, ci potrivit pentru stilul tău de viață.

În România, profesia de designer de interior este încă tânără și în continuu proces de evoluție. Termenul „interior design” a început să fie folosit frecvent abia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Însă profesia în sine a apărut din nevoia de sprijin în amenajare – problemele ridicate de amenajarea unui spațiu interior au devenit din ce în ce mai complexe și ajutorul experților necesar.

De altfel, poate și tu te confrunți cu dificultăți în amenajarea spațiului, dacă tocmai ți-ai achiziționat un apartament nou. Mai cu seamă dacă este unul vechi și prost amenajat, dar despre care simți că are potențial. Însă nici nu ai știu de unde să începi. Parcă crezi că știi ce ai vrea, dar, în același moment, nici nu ai știu cum și de ce să te apuci mai întâi. Tocmai în astfeld e situații, dar nu numai, e nevoie de un astfel de specialist.

Prima întâlnire cu designerul de interior: consultanță și demararea proiectului

Procesul de consultanță și stabilirea primilor pași ai proiectului, precum și celelalte etape, diferă de la un designer de interior la altul. Structura de bază, însă, este următoarea:

Discuțiile preliminare: designerul face cunoștință cu proiectul și cu nevoile clientului

În cadrul primei întâlniri se decide traietoria proiectului și se discută despre identitatea spațiului și despre dorințele, nevoile și stilul de viață ale clientului și/sau despre utilizarea imobilului pentru care este gândit proiectul.

Unii designeri au un formular de întrebări care atinge toate aceste nuanțe pentru a înțelege mai bine ce-și dorește beneficiarul. De mare ajutor poate fi și un moodboard de la client – o colecție de imagini inspiraționale care reflectă stilul preferat. Acestea trebuie privite, însă, cu realism și flexibilitate, pentru că spațiile, lumina etc. difră.

Tot în această etapă au loc discuțiile despre bugetul disponibil, baza tuturor discuțiilor următoare și a propunerilor de amenajare. După discuțiile despre buget urmează releveul sau măsurătorile spațiului și transpunerea acestuia într-un desen electronic.

Evaluarea spațiului de către designer

Schița electronică a spațiului servește drept suport discuțiilor despre compartimentarea spațiului. Pentru recompartimentarea acestuia sau pentru un proiect construit de la zero sunt luate în calcul prevederile legale. Dacă spațiul este nou construit sau recompartimentat, proiectul trebuie să fie aprobat de autorități. Un designer sau un arhitect de interior te poate ajuta cu toate aceste proceduri – nu îți doreșți, de exemplu, să spargi pereții de rezistență ai imobilului, lucru periculos și taxat de lege.

Se fac, de asemenea, planuri pentru așezarea instalațiilor electrice și sanitare din casă.

Propunerile designerului de interior în amenajarea spațiului

După stabilirea machetei noului proiect se decid finisajele, materialele, cromatica, se aleg piesele de mobilier, obiectele decorative și se decide amplasarea acestora. Bugetul disponibil este cel care guvernează aceste alegeri.

Unii designeri de interior realizează planuri 2D și moodboard-uri pentru a ajuta beneficiarul să-și formeze o imagine de ansamblu înainte de a trece la realizarea randărilor 3D (planurilor 3D).

Au loc discuții despre finisaje, materiale și piese de mobilier, despre furnizori (fiecare designer de interior are o bază de furnizori), dar și despre producători. Sunt recomandate mostrele și vizitele în magazine pentru a înțelege mai bine un material, pentru a simți textura acestuia.

După toate acestea urmează realizarea planurilor 3D care sunt, de fapt, simulări digitale ale propunerii de amenajare.

Planificarea programului de amenajare: finalizarea achizițiilor

Planurile 3D, care reprezintă în esență imaginea „finală” a amenajării, pot suferi mici modificări, iar după stabilirea planului final urmează devizul. Devizul este o listă cu produsele necesare în amenajare, cu detalii specifice – măsurători, cantități, furnizori/ producători/ magazine, prețuri. Au loc ultimele discuții pentru piesele realizate pe comandă, după schițe, ultimele vizite (împreună cu designerul) în magazine și realizarea comenzilor.

Rolul unui designer de interior în șantier și în amenajarea propriu-zisă

Asistența la implementare din partea designerului de interior este o parte foarte importantă a procesului. Deși randările sunt făcute după măsurători stricte, există situații în care socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg din varii motive: lipsa experienței meșterilor, o comunicare deficitară cu echipa de construcții sau o proastă gestionare a lucrărilor efectuate.

Designerii de interior includ un anumit număr de vizite pe șantier pe toată durata proiectului și ajută beneficiarul și constructorul cu sfaturi practice atunci când apar probleme sau neînțelegeri, dar și pentru a aduce, pur și simplu, clarificări.

Designer de interior vs. arhitect

Designerul de interior poate fi absolvent al unei facultăți de profil sau al unui curs de formare. Acesta are competențe care depășesc latura stilistică, fiind autorizat să efectueze proiecte de proiectare și de renovare, spre deosebire de decorator.

Arhitectul de interior este absolventul unei facultăți de profil de cinci ani (în România) și este singurul autorizat să realizeze proiecte complexe de arhitectură cap-coadă, de la concept, plan de fezabilitate, proiect tehnic, documentație legală, obținere de autorizații pentru construcții, la obținerea avizelor și supervizarea lucrărilor desfășurate.

Arhitectul este absolventul unei facultăți de profil de 6 ani în România și are competențe suplimentare – de proiectare și de construire pentru noi clădiri și drept de semnătură, spre deosebire de arhitectul de interior.

Designer de interior vs. decorator

Spre deosebire de designerul de interior, decoratorul se ocupă doar de aspectele stilistice estetice ale spațiului în amenajările interioare. Acesta nu intervine în modificările structurale și nu asistă șantierul.

De ce să alegi un designer sau o firma design interior pentru amenajarea spațiului

Dacă ai decis deja că vrei ajutor de specialitate în proiectul tău de amenajare, află cum te ajută și de ce ar trebui să apelezi la un designer sau un arhitect de interior:

Primești un concept unitar

Un designer de interior te ajută să gândeșți spațiul în ansamblu, dar și în detaliu, astfel încât rezultatul final să fie unul armonios și coerent vizual. Paleta cromatică, stilul pieselor de mobilier, până și detaliile decorațiunilor interioare – toate devin elemente din aceeași poveste.

Scutești bani

Un designer de interior știe exact ce cantități de materiale ai nevoie, cunoaște foarte bine piața și te poate îndruma către produsele cu un raport calitate-preț excelent, realizează o etapizare a lucrărilor și știe exact care este ordinea în care trebuie să se desfășoare și supraveghează lucrarile de pe șantier. În acest fel, scapi de grija lucrărilor executate prost și eviți posibilele greșeli la care cu toții suntem predispuși atunci când alegem materialele în grabă.

Mai puțin stres

Colaborarea cu un designer de interior îți ridică de pe umeri multe sarcini stresante, care altfel te-ar împiedica să te bucuri de procesul de amenajare, de la alegerea unor materiale, până la punerea la punct a instalațiilor sanitare.

Designerul de interior îți intuiește nevoile și dorințele

Se întâmplă adesea că în amenajări să scăpăm din vedere lucruri importante, cum este, de exemplu, aspectul depozitării. Un designer de interior face o analiză a stilului tău de viață și poate observa lucruri care ție ți-ar putea scapa cu ușurință.

Cât costă un designer de interior?

Prețul unui proiect de design interior variază în funcție de spațiul propriu zis (o casă în stadiul la roșu presupune mult mai mult efort decât un apartament gata finisat, cu băile amenajate), de stilul abordat, constrângerile spațiului, exigențele beneficiarilor, complexitatea proiectului și serviciile oferite de biroul de design (randările 3D, de exemplu, sunt extrem de costisitoare și presupun ore întregi de muncă, uneori zile, în funcție de gradul de fidelitate a imaginii redate).

Unii designeri și arhitecți tarifează o lucrare în funcție de suprafață, per metru pătrat, iar alții calculează în funcție de orele necesare pentru respectivul proiect, pentru că, de multe ori, un spațiu mai mic este mai solicitant și provocator decât unul generos.

O altă metodă de calcul pentru pachetul de proiectare și implementare este calcularea unui procent din suma preconizată a investiției. În cazul investițiilor până în 200.000 euro, el poate să varieze între 10-20%, și scade pe măsură ce dimensiunea și bugetul unui proiect cresc.

În România, costul unui proiect de design interior pentru un spațiu rezidențial începe de la 15-20 euro+tva/ metru pătrat, adică amenajarea unui apartament de două camere cu 60 de metri pătrați pornește de la 900 de euro+tva. În funcție de biroul de design și serviciile oferite, costul crește la 25-30 sau chiar 35 euro/metru pătrat. Dacă ți se pare o sumă mare, ține cont de faptul că un proiect poate dura și peste șase luni.

Costurile pentru spațiile publice, birouri, HoReCa se calculează diferit.

 

Articole similare

Am tot auzit în ultima vreme vorbindu-se despre casele pasive. Dar ce înseamnă de fapt acestea?
Orele de liniște în România sunt ”sfinte” în anumite blocuri și aproape inexistente în altele. Oricare ar fi însă situația, trebuie să știi că acestea sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice.
Când vrei să ai propria locuință, iei în calcul și varianta construirii acesteia de la zero, pe un teren pe care urmează să îl achiziționezi. Numai că există încă persoane care nu știu să facă diferența dintre terenul intravilan și extravilan, iar acest aspect poate duce la imposibilitatea de a-și împlini visul.