Contract de închiriere apartament - drepturi, obligații și beneficii - download model gratuit

Piața imobiliară din România, și cu precădere în București este împărțită în mod egal între oferte de vânzare și de închiriere. În clipa de față pe imoradar24 găsești peste 26.000 de oferte cuapartamente de închiriat în București. La nivel național, în total, peste 50.000 de apartamente așteaptă să își găsească chiriașul potrivit. Dar oare câți dintre proprietari încheie un contract de închiriere apartament?

În alegerea locuinței chiriașii țin cont de zonele lor de interes, distanța până la locul de muncă, beneficiile zonei și evident prețul, toți dorindu-și un raport preț/beneficii foarte bun. Recent se pune mai mult accent pe dotarea apartamentului cu o centrală termică proprie. Însă foarte mulți chiriași pun preț și pe încheierea unui contract de închiriere cu proprietarul. Nici proprietarii nu ar trebui să facă rabat de la acest contract. Vom vedea în articolul ce urmează cum arată un contract de închiriere apartament și care sunt beneficiile pentru fiecare dintre părți.

Vezi aici subiectele articolului:

Ce este contractul de închiriere și cine este implicat

Am discutat într-unul dintre cele mai populare articole de pe blogul nostru, despredrepturile și obligatile chiriașului. Însă pentru că acestea să fie apărate și să producă efecte, trebuie încheiat un contract între proprietar și chiriaș, numiți în termeni legali locator - cel care oferă spre închiriere și locatar - cel care deține dreptul de folosință al locuinței pe o perioadă determinată, în baza unui contract.

Trebuie să reținem de la un bun început că încheierea unui contract de închiriere apartament, reprezintă un avantaj pentru fiecare dintre părți.

Contractul de inchirere este reglementat de Codul Civil și are valabilitate și fără autentificarea la un notar,  pentru ca acesta să producă efecte sunt necesare doar semnăturile părților și devine valabil odată semnat.

Ca proprietar, ce avantaje am dacă închei un contract de închiriere

În primul rând trebuie reținut, că deși începând cu 2018, nu mai există obligativitatea înregistrării contractului de închiriere la ANAF, acest lucru nu scutește proprietarul de Declarația unică privind impozitul pe venit.

Declarația este ușor de găsit căutând pe Google această sintagma, iar pe site-ul ANAF veți găsi mereu ultima variantă cu modificările la zi, precum cea de aici:

DESCARCĂ DECLARAȚIE UNICA IMPOZIT PE VENIT PERSOANE FIZICE

De asemenea această poate fi depusă online, conform instrucțiunilor găsite tot pe site-ul ANAF, la linkul de mai jos:

INFORMAȚII DEPUNERE DECLARAȚIE UNICĂ

Însă acest mic inconvenient văzut de unii dintre proprietari, este un preț mic de plătit pentru beneficile încheierii unui contract de închiriere.

 • Foarte important este că se va trece în contract perioada de închiriere, cu o perioada de preaviz de 60 zile în cazul stabilirii plății lunare. Astfel chiriașul trebuie să anunțe din timp dacă va vrea să plece mai devreme.
 • Se vor trece în contract de asemenea suma datorată de chiriaș și dată la care se va face plata, având dreptul de a rezilia unilateral contractul, dacă această dată nu este respectată.
 • Tot la capitolul plăti, se vor menționa garanția și condițiile în care această se va returna sau nu, în cazul degradărilor aduse bunurilor sau dacă se înregistrează restanță la plata întreținerii.

ATENȚIE totuși! Chiar și pe perioada închirierii locuinței, tot proprietarului - locatorului - îi revine obligația de a se asigura că utilitățile sunt plătite de chiriaș. Neplata acestora va fi imputată tot proprietarului, chiar dacă ulterior aceste costuri se pot recupera în instanța. Potrivit legislației în vigoare, proprietarul are obligația de a anunța asociația de proprietari de existența contractului de închiriere și noul locatar, în termen de 10 zile de la semnarea contractului de închiriere.

 • Pentru a preveni aceste situații, în contract se poate stabili de comun acord și preciza în scris, o dată și o oră în fiecare lună, în care poți vizita imobilul împreună cu chiriașul pentru a încasa suma datorată și a te asigura că situația imobilului și a plății facturilor sunt în regulă. Mai bine previi, decât să combați efectele.

ATENȚIE însă și aici.  Nu ai voie să intri în imobil în lipsa chiriașului și nici să îi faci vizite neanunțate înafara celor stipulate în contract.

 • Atașat contractului este necesar să se realizeze un proces verbal de predare primire și în care se vor preciza toate obiectele puse la dispoziție chiriașului, starea lor și pe câte posibil valoarea lor în cazul produselor noi achiziționate. Astfel la finalul contractului, lipsa sau deterioarea unuia dintre obiecte, va putea fi ușor dedusă din garanția oprită inițial.

Sunt chiriaș, ce drepturi și obligații îmi revin prin semnarea unui contract de închiriere apartament?

Spuneam în începutul articolului, că acum ceva timp am scris un material pe această temă, care de-a lungul timpul a fost foarte apreciat de cei interesați, astfel că despre drepturi și obligații pe larg găsiți mai multe detaliiaici.

Vom discuta aici despre ce precizări sunt imperios necesar de a fi făcute în contract.

 • Că și în cazul proprietarilor, este important să se precizeze perioada de preaviz de 60 zile, astfel încât și chiriașul să fie aparat de un abuz al proprietarului.
 • Se va preciza suma datorată lunar, data la care va fi achitată și metodă de plata. În cazul viramentului bancar, situația este mai simplă, dovadă plății fiind disponibilă de ambele părți. În cazul plății cash va fi nevoie de o chitata, fie chiar și de mâna, care ar fi bine să fie cerută la fiecare plata, pentru a preveni situațiile în care se neagă plata sumei datorate
 • Foarte mare ATENȚIE la garanția stipulată de proprietar. Se vor trece în scris, valoarea, condițiile de oprire și de returnare a acesteia, în cel mai mic detaliu. Garanția face obiectul celor mai dese abuzuri din partea proprietarilor, care refuză nejustifcat returnarea acesteia.
 • Se va preciza faptul că reparațiile și îmbunătățirile revin exclusiv în sarcina proprietarului. Recomandarea este să se evite repararea sau cumpărarea de bunuri de către chiriaș, pentru a nu interveni neînțelegeri în vederea dreptului de proprietate asupra lor la finalul chiriei - spre exemplu: cumpărarea unui televizor nou. Dacă acesta este cumpărat de chiriaș, acesta are factură, garanție și practic dreptul de posesie asupra lui, chiar dacă ulterior a fost decontat de proprietar.
 • Este necesar verificarea procesului verbal de predare - primire, astfel încât informațiile incluse în document să reflecte realitatea
 • Chiriașul se va asigura că proprietarul îi va pune la dispoziție toate utilitățile necesare - apă gaze electricitate, și că pentru alte utilități opționale precum telefon fix sau internet veți lua cea mai bună decizie împreună.
 • Nu în ultimul rând, se va preciza interdicția proprietarului de a face vizite inopinante sau în lipsa chiriașului.

Model contract de închiriere apartament - DOWNLOAD

Nu există o structura clar stabilită, iar aceste contracte sub semnătură privată pot diferi de la situație la situație. Pe baza precizărilor pe care le-am stabilit anterior putem doar trasa o structură a contractului de închiriere care să nu omită următoarele aspecte:

Părțile și obiectul contractului

Datele complete de identificare ale proprietarului si chiriasului. Detalii despre imobilul ce urmeaza a fi inchiriat.

Durata contractului

Foarte important sa se mentioneze durata pe care este incheiat contractul, astfel fiecare dintre parti sa fie acoperita in cazul rezilierii unilaterale mai devreme de termen.

Contravaloarea chiriei, dată și metodă de plata

Ce valoare are costul chiriei, la ce data este scadenta lunara si prin ce metoda va fi platita, pentru actele doveditoare platii.

Garanția și condițiile de garanție

Ce valoare are garantia, cand se percepe, cand se returneaza si in ce conditii. Inafara acestor conditii, daca au fost respectate, este interzisa retinerea ei.

Sume pretinse în avans

Se vor mentiona toate sumele de bani achitate la semnarea contractului.

Încetarea contracului

Motivele pentru care se va dispune incetarea contracului.

Obligațiile chiriașului - locatar

Ce obligatii revin chiriasului

Obligațiile proprietarului - locator

Ce obligatii revin proprietarului

Proces verbal predare primire imobil, bunuri și contoare

Se vor mentiona toate bunurile, starea lor la primire, valoarea cat si indexul tuturor contoarelor.

Alte anexe

Alte anexe considerate necesare de catre una dintre parti.

 • Părțile și obiectul contractului
 • Durata contractului
 • Contravaloarea chiriei, dată și metodă de plata
 • Garanția și condițiile de garanție
 • Sume pretinse în avans
 • Încetarea contracului
 • Obligațiile chiriașului - locatar
 • Obligațiile proprietarului - locator
 • Proces verbal predare primire imobil, bunuri și contoare
 • Alte anexe

Cum spuneam, acestea sunt doar indicații generale. În principal, recomandăm trecerea în contract a oricăror condiții care sunt considerate importante de către părți.

Un draft de contract poate fi descărcat la linkul de mai jos:

DESCARCĂ MODEL CONTRACT ÎNCHIRIERE APARTAMENT

Articole similare

ânzătorul este nevoit să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului. Astfel, vânzătorii nu mai sunt scutiți de plata impozitului, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
Un număr de 2.757 de imobile din Capitală sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Din total, 374 imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public, potrivit datelor Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic.
Când vine vorba despre alegerea apartamentului sau a casei ideale, sunt o mulțime de factori de care trebuie să ți cont, pentru a lua decizia cea mai potrivită nevoilor tale. Iar cel mai important este chiar siguranța.