Centrală electrică versus centrală pe gaz. Ce să alegi? Avantaje și dezavantaje
Centralele termice sunt echipamente ce furnizează apă caldă și confort termic în mai multe puncte de consum, dintr-o singură sursă. Există centrale termice de apartament/casă, de bloc sau de cartier/oraș. Pentru centralele de apartament există o varietate largă de modele ce diferă prin tipul de combustibil folosit, modul de funcționare, eficientă energetică, puterea de încălzire. Alegerea unui anumit model trebuie să se facă în funcție de necesitățile termice (puncte consum apă caldă și volum spațiu ce trebuie încălzit), combustibilul cel mai convenabil, costurile de achiziție și costurile de exploatare.
Citește mai jos care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de centrale și cum ar trebui să faci alegerea.
Tipuri de centrale termice
Există mai multe tipuri de centrale termice, fiecare cu avantajele sale. Centrala termică va fi aleasă în funcție de mai multe criterii tehnice determinate de necesarul de energie al locuinței. Trebuie să se ia în calcul suprafața și volumul spațiului ce trebuie deservit, numărul consumatorilor de apă caldă menajeră, numărul camerelor, dar și gradul de izolare al locuinței.
Atunci când alegem o centrală termică trebuie să avem în vedere, în primul rând, agentul termic pe baza căruia aceasta funcționează. Astfel, vom avea de ales instalații pe gaz, pe combustibil solid (lemne, peleți sau cărbune), electrice.
Centrala termică pe gaz
Gazul are avantajul că este unul dintre cei mai ieftini combustibili convetionali. Astfel, dacă imobilul în care dorim montarea unei centrale termice este racordat la gaz, o opțiune viabilă o reprezintă achiziționarea unei centrale termice murale pe gaz.
Aceasta poate fi clasică sau în condensatie. Cea din urmă are un randament extrem de ridicat. Acest lucru se datorează modului de lucru. Centralele clasice au un randament de până la 92-94%, unul scăzut față de cele în condensare, care ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Diferenţa de preţ dintre o centrală termică clasică şi una prin condensație se va amortiza astfel într-un timp scurt.
O centrală termică pe gaz ne oferă avantajul unei exploatări confortabile deoarece necesită lucrări minime de întreținere și de curățare, spre deosebire de instalațiile care funcționează pe baza altor combustibili.
Centrala termică electrică
Centrală termică electrică reprezintă o soluție de încălzire rapidă și eficientă. Ea are avantajul unui preț destul de mic, putând fi instalată extrem de ușor.
Trebuie să știm că în cazul centralelor electrice vom obține exact atâta putere cât a fost declarat de producător. Acest lucru se datoareaza faptului că o rezistență electrică reușește să convertească aproape 100% un kW electric într-un kW termic. Astfel, ne putem face foarte ușor o idee despre consumul lunar de energie electrică folosită pentru încălzirea centrală. Pentru aceasta vom înmulți numărul de ore de funcționare estimate cu puterea declarată a centralei și cu prețul pe kWh.
Mai ales în această perioadă, nu e deloc puțin lucru să știi exact cât vei plăti.
Centrala termică pe lemne
Dacă veți decide să instalați o centrală termică pe combustibil solid o veți face în primul rând datorită faptului că va doriți independența față de companiile furnizoare de gaze naturale. Combustibilii solizi sunt ușor de procurat. Cât despre cost, tot singur trebuie să-ți faci socoteala. Acest tip de produs se dovedește unul viabil din punct de vedere ecologic.
Pentru a obține o funcționare eficientă, acest tip de centrală termică depinde în mare măsură de calitatea combustibilului. Utilizarea unuia slab calitativ, spre exemplu lemnul verde, va duce la o scădere a randamentului chiar și până la jumătate. Procurarea lemnului uscat va avea și un alt avantaj, acela că va prelungi viața centralei termice. Țineți cont și de depunerile pe care le lasă combustibilii necorespunzători.
O altă condiție pentru a obține o eficientă ridicată este racordarea corectă a centralei termice și montarea unui coș de fum adecvat. Cerințele unui coș de fum sunt tirajul adecvat și siguranță în exploatare. Tirajul necorespunzător afectează direct procesul arderii din centrală termică și direct randamentul ei.
Criterii de alegere a centralei termice
Pentru a face o alegere corectă în cazul centralei trebuie să ținem cont de o serie de factori. Numărul camerelor și al utilizatorilor, necesarul de apă caldă, toate acestea ne vor face cunoscută puterea de care va avea nevoie centrala pe care o vom cumpăra.
Puterea termică nu este singurul factor. Alegerea ne va fi influențată și de tipul combustibilului folosit. În funcție de opțiunile din zonă vom alege centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne, peleți, cărbune) sau electricitate. În funcție de locație vom alege și modalitatea de evacuare a gazelor de ardere, care poate fi prin tiraj natural sau tiraj forțat.
Puterea calorică a centralei termice
Cea mai frecventă întrebare pe care și-o pun utilizatorii aflați în căutarea unei centrale termice este ce putere calorică trebuie să aibă aceasta pentru a-i deservi cât mai bine. Aceștia se tem că dacă ar achiziționa o centrală subdimensionată vor avea parte de disconfort termic, dar și uzură prematură a sistemului de încălzire, ceea ce este adevărat.
De asemenea, și supradimensionarea puterii calorice a centralei va echivala cu investiții inițiale mai mari, dar și cu un consum mai mare de combustibil, indiferent de natura acestuia.
Pentru a face o alegere corectă în ceea ce privește capacitatea de încălzire a unei centrale termice vom ști exact care va fi volumul de aer aflat în suprafața care trebuie încălzită. Ne referim la suprafața și înălțimea locului căruia îi este destinat centrala. Tot aici vom ține cont de nivelul de izolare a casei sau numărul de geamuri, pentru a stabili exact coeficientul de încălzire (Watt/metru cub).
Tipul de combustibil utilizat de centrala termică
Alegerea centralei termice potrivite este influențată major de locația imobilului care va fi deservit. Sunt cazuri în care centralele pe gaz, cele mai utilizate, nu vor putea fi puse în funcțiune din cauza lipsei rețelei în zonă. Atunci vom alege să utilizăm centrale pe lemne, pe GPL sau electrice.
Totuși, și în aceste cazuri trebuie să calculăm care vor fi costurile instalării și a obținerii efective a combustibilului. Trebuie știut că alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină, această fiind urmată de cea cu gaze. Opțiunea mai scumpă este cea a electricității.
Eficiența și randamentul centralei termice
Pentru a obține un randament și o eficientă ridicată, cei mai mulți optează oentru noile tipuri de centrale, cele în condensare. Acestea sunt mult mai eficiente în comparație cu centralele clasice, având un randament de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens.
Acest tip de centrală are un consum mai mic de combustibil pentru producerea aceleași cantități de căldură. Chiar dacă au un cost inițial mai mare, centralele în condesare recuperează diferența de preț în aproximativ 3 ani. Ținând cont că durata medie de viață a unei centrale este de aproximativ 10 ani, rezultă că în perioada următoare celor 3 ani de utilizare inițială putem economisi o sumă importantă, mai mult de jumătate din prețul unei centrale noi.
Garanția centralei termice
Înainte de a alege centrala potrivită este recomandat să solicitați reprezentanților firmei care o vinde toate detaliile legate de funcționare și de garanția care se oferă pentru aceasta, în cazul apariției unor eventuale nereguli.
De obicei cei de la firmă au un contract cu producătorul, care va asigura garanția. Reprezentanții acestora vor reveni periodic pentru revizii, fiind autorizați să presteze servicii de mentenanță, atât timp cât centrala se află în garanție. Aceștia vor constata anumite elemente, precum starea de uzură a componentelor și le vor repara, curăța sau înlocui înainte de a afecta buna funcționare.
Odată cu efectuarea reviziei se constată dacă există depuneri de calcar care afectează funcționalitatea centralei. Aceste depuneri se pot înlătura prin spălarea chimică a centralei termice și a instalației.
Garanția oferită de producător este în geneal de 5 ani, asta deși durata medie de viață a unei centrale termice este de 8-10 ani. Garanția oferită de producători acoperă defecțiunile de fabricație ale centralei și ale componentelor sale. Aceasta presupune repararea sau înlocuirea lor fără costuri suplimentare.
De ce și când se recomandă o centrală electrică
Centrală electrică se recomandă atunci când alte surse de energie care ar putea alimenta centrala, precum gazul, lemnele sau GPL-ul nu sunt disponibile. De asemenea, centrala termică este recomandată celor care au spații mici de încălzit.
Trebuie menționat că electricitatea este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei. De aceea nici nu se recomandă o astfel de centrală pentru a încălzi suprafețe de mari dimensiuni.
Avantajele centralei electrice
Avantajele centralei electrice sunt acoperirea mai largă în teritoriu a rețelei electrice decât cea de gaz, posibilitatea de a utiliza energie din surse variate, inclusiv regenerabile (energie eoliană, solară), randament crescut, silențiozitatea, facilitatea în montare și întreținere.
Alte avantaje ale centralei electrice sunt posibilitatea de pornire şi oprire automată, programarea ei cu minim de efort, lipsa oricăror reziduri de ardere a combustibilului, eficienţa crescută, posibilitatea montării pe orice perete, nu neapărat pe cel exterior, costuri reduse de instalare și mentenanţă redusă.
Dezavantajele centralei electrice
Dezavantajele centralei electrice sunt faptul că nu poate fi utilizată pentru încălzirea unei suprafețe extinse și uneori poate necesita racordarea la o rețea electrică de o capacitate mai mare. De asemenea, puterea ei calorică e redusă, se impune necesitatea unui branșament electric special, cu o putere mărită. În plus, nu putem uita de prețul ridicat al energiei care o alimentează.
Totuși, dezavantajul prețului poate fi contracarat printr-o izolare bună a locuinței, care va scădea consumul.
De ce și când se recomandă o centrală centrală pe gaz
Cele mai populare în România sunt centralele pe gaz, datorită prețului mai mic al gazului în comparație cu alte tipuri de combustibili, dar și de un randament foarte bun. Gazul este mult mai accesibil că preț decât energia electrică, de exemplu.
Astfel, modele de centrală alimentate de la rețeaua distribuitorului de gaze pot fi folosite pentru diferite suprafețe, chiar și mai mari. În principiu centrala pe gaz metan legată clasic la rețea este indicată atunci când suprafața casei nu depășește 250 mp. Prin urmare, dacă vrei să dai cu chirie unapartament de 2 camere, aceasta ar fi o alegere bună pentru tine.
Avantajele centralei pe gaz
Avantajele centralei pe gaz sunt: posibilitatea de fi utilizată cu orice tip de încălzire (panouri radiante, încălzire în pardoseală) și pentru orice suprafață. Ea are un randament crescut, este ușor de folosit, instalația este una simplă, nu necesită prea multe elemente de racord și oferă un confort termic ridicat. Bineînțeles, principalul avantaj este prețul avantajos al gazului.
Dezavantajele centralei pe gaz
Dezavantajele centralei pe gaz sunt accesul limitat la rețeaua de gaz, costurile mari de instalare, revizii și autorizații, caracterul epuizabil al gazelor naturale.
Locuința ta reprezintă mai mult decât un simplu acoperiș deasupra capului. Este locul unde te relaxezi, unde îți petreci timpul cu cei dragi și unde îți construiești amintirile.
Alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru apartamentul tău este esențială pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul anului, mai ales în zilele toride de vară.
Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Anunţurile tale favorite
Pentru a avea acces la anunţurile tale favorite pe orice device trebuie să fii logat în cont
Imoradar24.ro îţi oferă o experienţă cât mai personalizată în procesul de căutare a proprietăţii potrivite. Pentru acest lucru folosim tehnologii precum cookie-urile pe website-ul nostru, cu ajutorul cărora tu vezi anunţuri mai relevante, poţi salva anunţuri, poţi salva căutări sau ai acces la ultimele acţiuni făcute pe site.
Îţi poţi modifica oricând opţiunea printr-o simplă revenire pe site!