Casa la periferie sau apartament in centru?

Am pornit de la scenariul unei familii cu un copil, un budget de 150.000 euro – nu ne intereseaza sursa banilor, si dorinta de a achizitiona o locuinta mai mare, cu 3 camere. Sotul doreste apartament cat mai aproape de centrul Bucurestiului, iar sotia casa la periferie. Cu acest scenariu in minte, sa vedem care sunt beneficiile, dezavantajele dar si preturile de ambele parti: casa la periferie sau apartament in centru.

Beneficii si dezavantaje

Pro casa: Discutand de o casa la periferie, eventual intr-o localitate limitrofa Bucurestiului, un prim avantaj il reprezinta suprafata, mai mare clar decat a unui apartament. Costul terenului fiind mai mic decat in Bucuresti, aveti la dispozitie mai mult spatiu atat interior cat si exterior, pe care il puteti organiza dupa cum doriti.

Inafara de camerele de locuit, exista posibilitatea de spatii de depozitare, de relaxare, posibil locuri de parcare si curte cu verdeata.

In functie de zona in care este amplasata casa, puteti fi lipsiti de poluare, atat fonica cat si datorata noxelor automobilelor.

Va veti bucura de mai multa libertate, datorata lipsei vecinilor si astfel nu veti mai fi conditionat de anumite ore de liniste pentru diferite activitati casnice.

Minusurile locuitului la casa, la periferia orasului:

Primul si principalul dezavantaj il reprezinta distanta fata de centrul orasului. Transportul cu automobilul personal devine aproape indispensabil pentru a duce copilul la gradinita, si mai tarziu la scoala. Momentul in care copilul va deveni independent in drumul spre scoala, va fi impins spre adolescenta, si asta doar daca exista un mijloc de transport in comun. Scolile bune si liceele se afla in oras, chiar in centru, iar acest aspect va face dificil programul copilului de a mai zabovi cu colegii dupa scoala.

Veti petrece mult mai mult timp in trafic, iar alegerea zonei va trebuie sa tina cont de cat de aglomerata este acea ruta, daca se intersecteaza cu linia de centura sau cai ferate.

Un alt dezavantaj il reprezinta costurile ridicate cu intretinerea si utilitatile. Fata de bloc, aici veti fi direct responsabil cu toate reparatiile, care s-ar fi impartit la toti locatarii. Ingrijirea intregii locuinte si a curtii va implica atat mai mult timp dar si mai multi bani. Visul unei case mari vine la pachet cu responsabilitati mai multe. Dispare si lejeritatea de a apela la „mesterul blocului” sau impartirea costului incalzirii la toti locatarii in mod egal. Costul incalzirii, pe lemne sau gaze, pentru intreg imobilul va fi considerabil mai ridicat.

Nu in ultimul rand, imprejurimile pot face diferenta intre casa de vis sau experienta de cosmar. Trebuie sa aveti in vedere, ca in cazul unui cost redus pentru teren si casa, sa nu aveti de indurat lipsa infrastructurii in vecinatatea casei, lipsa utilitatilor sau calitatea vecinilor.

Pro apartament: Avem in vedere apartamente de 3 camere in centrul orasului, deci spatiu suficient de locuit, si aproape de toate zonele de inters. Apropierea de scolile, liceele si centrele de business sunt un avantaj concret si de necontestat. Copilul va putea merge singur la scoala inca de la varste mici, daca scoala este aproape de bloc. Va putea petrece mai mult timp cu prietenii de la scoala si nu se va simti neaparat izolat si cu un program fix de naveta.

Costurile de intretinere vor fi mai scazute, iar mentinerea curateniei nu va fi la fel de greu de mentinut, ca in cazul unei case cu curte, mai multe camere poate chiar mai multe etaje.

Distantele scurte vor putea fi parcurse cu transport in comun sau alte mijloace ecologice, renuntand la transportul cu autoturismul propriu.

Minusurile locuitului la bloc:

Depinde cum privim lucrurile, fiecare aspect luat in calcul vine cu parti bune si rele. Spatiul redus poate insemna costuri mai reduse la intretinere, dar totusi: mai putin inseamna mai putin. Veti avea mai putin spatiu e locuite si de depozitat, iar inafara catorva optiuni de apartamente la parter, veti fi lipsiti de spatiu verde personal.

Exista sanse reale sa aveti probleme cu locul de parcare, deoarece numarul de masini este in crestere in toate cartierele insa nu si numarul de parcari. Iar ca si vecini noi veniti in bloc, daca nu „mosteniti” si un loc de parcare odata cu apartamentul, veti avea de suferit la acest capitol.

Tot din cauza autoturismelor cat si a transportului public, in functie de pozitionarea blocului, veti fi uneori nevoit sa inchideti geamul chiar daca nu va doriti acest aspect.

Desi reprezinta avantaje in multe situatii pentru copil, locuitul in centrul orasului poate fi cu usurinta si un lucru mai putin placut pentru copii. La varste fragede lipsa unui loc de joaca amenajat poate prezenta pericole in cazul in care joaca ajunge sa se intample pe bulevarde aglomerate, in apropierea traficului.

In unele cazuri, poti avea si ghinion de vecini „incompatibili” cu tine, iar de aici sa derive tot felul de probleme privind convietuirea in acelasi imobil.

Totul depinde de cum sunt privite timpul si calitatea vietii. Pentru fiecare dintre noi exista acel ceva mai important decat restul pentru care am fi dispusi sa sacrificam anumite aspecte. Posibil ca timpul petrecut in trafic, facand naveta pana acasa sa fie insignifiant pe langa sentimentul de a savura o cafea cu picioarele in iarba sau poate cele 5 minute pana la cel mai prestigios liceu din oras, face sa nu para atat de mic dormitorul.

Am pregatit in continuare si o mica analiza de pret, luand in calcul anunturile aflate acum in online, din centrul Bucurestiului si de la periferie, in raport cu scenariul ales.

Preturi

Pentru inceput am identificat peste 700 de apartamente de 3 camere Bucuresti aflate la vanzare, de maxim 150.000 euro, in zonele centrale: Tineretului, Unirii, Universitate, Romana, Victoriei, Dorobanti, Floreasca, Stefan cel Mare.

Astfel am gasit cel mai ieftin apartament de 3 camere, in zona Stefan cel Mare, 61.000 euro pentru 61 mp – practic 1000 euro/mp.

Cel mai scump imobil, in zona Dorobanti, 101 mp la 150.000 euro, 1500 euro/mp.

Am tinut cont de raportul pret/mp si astfel am ales apartamentele cu cel mai bun raport pret/mp. De mentionat ca preturile in aceasta zona, pentru  un apartament de 3 camere ajung pana la 600.000 sau chiar 1.000.000 euro.

In paralel, pentru scenariul casa la periferie, am ales 5 localitati in jurul Bucurestiului pentru care am extras urmatoarele:

Case de vanzare Popesti Leordeni – peste 180 case cu preturi de pana in 150.000 euro

  • Cea mai ieftina: 65.000 euro – 55 mp utili + 353 mp teren
  • Cea mai scumpa: 140.000 euro – 170 mp utili + 420 mp teren

Case de vanzare Berceni – peste 170 de case cu preturi de pana in 150.000 euro

  • Cea mai ieftina: 40.000 euro – 136 mp utili + 293 mp teren
  • Cea mai scumpa 140.000 euro – 190 mp utili + 700 mp teren

Case de vanzare Voluntari – peste 40 de case cu preturi de pana in 150.000 euro

  • Cea mai ieftina: 38.000 euro – 73 mp utili + 160 mp teren
  • Cea mai scumpa: 149.500 – 119 mp utili + 169 mp teren

Case de vanzare Bragadiru – peste 270 de case cu preturi de pana in 150.000 euro

  • Cea mai ieftina: 50.000 euro – 96 mp utili + 250 mp teren
  • Cea mai scumpa: 150.000 euro – 200 mp utili + 500 mp teren

Case de vanzare Chiajna – peste 70 de case cu preturi de pana in 150.000 euro

  • Cea mai ieftina: 69.500 euro – 100 mp utili + 482 mp teren
  • Cea mai scumpa: 150.000 euro – 170 mp utili + 550 mp teren

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.