Casa inteligentă sau smart home – ce este și cât costă implementarea

Conceptul smart home sau casa inteligentă a luat amploare în ultimii ani. Iar ceea ce părea posibil, cu ceva vreme în urmă, doar în filmele SF, este astăzi la numai un click distanță. Costă, dar merită efortul!

 

Generația „cu cheia la gât” a visat multă vreme la așa ceva. Și iată că azi visul a devenit realitate prin casa inteligentă sau smart home. Nu doar că ne scutește de stres în plus, ci este și un concept cu multe alte beneficii pe termen lung. Iar în perioada pe care o traversăm economisirea de energie electrică și termică joacă un rol extrem de important, motiv pentru care casa inteligentă este un atu.

 

Ce este casa inteligentă?

 

Cu toții petrecem o mare parte din timp cu telefonul în mână sau în fața dispozitivelor inteligente de comunicare, în mediul online. De ce să nu fructificăm acest timp oferindu-ne un plus de confort în propria locuință chiar și atunci când nu suntem acasă? Ei bine, prin conceptul smart home, poți controla de la distanță tot ceea ce se află în casa ta, cu ajutorul unor senzori inteligenți și al telefonului mobil sau al tabletei. Sistemul numit IoT (Internet of Things sau Internetul lucrurilor) a fost conceput cu scopul utilizării internetului pentru conectarea diverselor dispozitive inteligente într-o rețea de obiecte. Acesta presupune echiparea dispozitivelor din rețea cu aparatură specifică.

 

Pare complicat? Nu este deloc așa. Căci prin conceptul de casă inteligentă poți deține controlul asupra sistemelor de ventilație și încălzire, asupra prizelor și obiectelor de iluminat, asupra punctelor de acces în locuință, a camerelor de supraveghere, a sistemelor audio, video, de irigații pentru spațiile verzi, asupra ferestrelor, jaluzelelor și draperiilor, a tuturor electrocasnicelor din locuință, permițând și monitorizarea sistemelor de detectare de fum, apă sau gaze. Toate acestea se pot configura în funcție de preferințe și se pot accesa printr-un simplu click. Senzorii au un rol foarte important, ei fiind cei care interacționează cu mediul înconjurător, culeg informațiile, apoi le transmit mai departe la centrala generală.

 

Modă sau necesitate?

 

Deși ar putea părea doar o fiță, casa inteligentă este un concept extrem de util, mai ales în zilele noaste. Spre exemplu, în zilele caniculare, să-ți poți răcori casa de la distanță este un privilegiu. Și nu ai altceva de făcut decât să îți închizi geamurile, să tragi jaluzelele și să dai drumul la aerul condiționat, așa încât, când ajungi acasă, să te bucuri deja de confort, fătă să fii nevoit să consumi mai mult curent decât e necesar. Sau poți să te bagi în pat și, înainte să adormi, să-ți închizi din telefon ușa de la intrare, să activezi sistemul de securitate al casei și reglezi temperatura ambientală pe mod economic. Mai mult decât atât, nu mai e nevoie să lași cuiva cheia de acasă să ude florile sau să supravegheze locuința atunci când nu ești acasă, căci poți face asta chiar tu.

 

Așadar, printre avantajele majore pe care le oferă o casă inteligentă se numără evitarea cheltuielilor inutile, siguranța, confortul, precum și timpul economisit, poate cel mai important aspect în zilele noastre. Pe de altă parte, însă, costurile nu sunt deloc mici. Căci implementarea unui astfel de concept trebuie făcută încă din faza de proiectare. Trebuie configurate și programate toate sistemele în funcție de necesitățile fiecăruia. Prin urmare, este nevoie de intervenția unuor specialiști. Mai mult decât atât, conceptul se bazează pe adrese IP pentru fiecare dispozitiv, ceea ce face extrem de importantă securizarea acestora, căci toate sistemele conectate la internet pot deveni vulnerabile. Marele dezavantaj constă în faptul că o banală pană de curent întrerupe accesul la dispozitive, precum și controlul la distanță asupra acestora. Dar există și o soluție prin asigurarea unei benzi largi de internet și a unui generator sau UPS. Totuși, implementarea se poate face chiar dacă imobilul este deja zugrăvit și mobilat,.

 

Costă dar merită

 

Deși prețul pentru implementare nu este mic, investiția se amortizează pe termen lung. Și nu se poate stabili o sumă fixă, căci fiecare își personalizează casa inteligentă în funcție de propriile necesități. Totuși, pentru un apartament de bloc, este necesară o investiție minimă de 500 euro. Cu cât spațiul de locuit este mai mare și pretențiile proprietarilor cresc, atunci costurile pot ajunge și chiar depăși suma de 25000 euro. Pe lângă centrala generală, este nevoie și de un asistent virtual, de cele mai multe ori acesta fiind o boxă cu microfon încorporat sau o tabletă. Mai sunt necesari senzori, conectori sau relee inteligente, prize specifice (cele marcate cu albastru sunt cele mai economice), încuietori speciale, sisteme de securitate. În funcție de marcă și calitate, prețul acestora variază, la fel ca în cazul oricărui alt produs achiziționat. Cel mai important este să soliciți părerea unui specialist, pentru a nu întâmpina dificultăți în implementarea conceptului smart home și a nu-ți crea probleme în plus la utilizarea a ceea ce ar trebui să fie un sistem ușor de controlat.

Articole similare

ânzătorul este nevoit să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului. Astfel, vânzătorii nu mai sunt scutiți de plata impozitului, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
Un număr de 2.757 de imobile din Capitală sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Din total, 374 imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public, potrivit datelor Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic.
Când vine vorba despre alegerea apartamentului sau a casei ideale, sunt o mulțime de factori de care trebuie să ți cont, pentru a lua decizia cea mai potrivită nevoilor tale. Iar cel mai important este chiar siguranța.