Când și pentru cine TVA la proprietățile imobiliare este de 5%

La data de 20 ianuarie 2019 intra în vigoare legea 30/2019 prin care se reglementa valoarea TVA la imobiliare de 5% pentru persoanele fizice care achiziționau o locuință.

Între timp, legii i-au fost aduse mai multe schimbări printr-un număr de ordonanțe. Iată, mai jos, cum se prezintă lucrurile în prezent și ce modificări se anunță în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

În prezent, toate persoanele fizice care vor să achiziționeze un bun imobiliar pot beneficia de acest TVA la locuințe 2022 de 5%, dacă respectă următoarele două condiții:

 • Valoarea de achiziție a locuinței să nu fie mai mare de 700.000 lei, excluzând taxa pe valoare adăugată
 • Suprafața utilă a construcției să nu fie mai mare de 120 mp, excluzând anexele gospodărești

Ar fi de făcut, însă, câteva precizări:

 • Cota de 5 % se aplică doar pentru persoanele fizice.

      În cazul tranzacțiilor realizate între persoane juridice, se calculează un TVA de 19%, indiferent dacă sunt respectate condițiile amintite mai sus.

 • Nu se ține seama de suprafața construită.

      Casa pe care o achiziționezi poate să aibă și 140 mp construiți. Dacă suprafața utilă este mai mică de 120 mp, atunci tot te încadrezi la cota redusă de taxare.

 • În funcție de prețul de achiziție, ai următoarele situații:

      Pentru apartamentele a căror valoare se încadrează în vechea lege TVA locuințe 2021, adică cu prețuri mai mici de 450.000 lei, poți achiziționa cât de multe proprietăți dorești, indiferent de vechime, achitând o taxă de 5%.

      În cazul bunurilor imobile cu valori cuprinse între 450.000 lei și 700.000 lei, vei putea beneficia de TVA 5% doar o singură dată per individ sau familie și doar pentru locuințele noi.

Cum a fost modificată legea în 2022 față de cea din 2021

Probabil cea mai importantă modificare ține de prețul caselor achiziționate. Dacă ar fi să ne uităm peste legea de anul trecut, vom vedea, la condiții, TVA de 5% la locuințe cu valoarea maxim acceptată de 450.000 lei.

În ceea ce privește noua cotă a TVA la locuinte, în 2022, valoarea maximă rămâne de 450.000 lei, preț la care poți achiziționa cât de multe bunuri imobiliare dorești, dar o singură dată per individ sau familie și doar pentru locuințe noi vei putea beneficia de taxarea redusă până la un plafon de 700.000 lei.

Altfel spus, vei putea beneficia de TVA 5%:

 • De câte ori dorești dacă achiziționezi bunuri imobile mai ieftine de 449.999 lei
 • O singură dată per individ sau familie și doar pentru locuințe noi ce valorează între 450.000 și 699.999 lei

În trecut ni se impunea și o limită a suprafeței terenului, care nu putea fi mai mare de 250 mp. Legea actuală nu spune nimic de teren, ci doar de suprafața utilă.

Principala modificare care a fost pusă în aplicare de la 1 ianuarie, în ceea ce privește TVA la locuințe, ține de plafonul maxim până la care urmează să fie aplicată cota de taxare redusă.

Astfel, de anul acesta putem achiziționa case sau apartamente de până la 700.000 lei cu TVA 5%.

Modificarea trebuia să fie pusă în aplicare încă de la începutul lui 2021, dar s-a decis amânarea ei până la 1 ianuarie 2022.

Plafonul pentru imobile va fi stabilit ca echivalent a 140.000 euro în lei, excluzând taxa pe valoare adăugată, la cursul EUR/ LEU comunicat de către BNR la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Legea taxării se poate modifica în viitor

La 11 octombrie 2021 a fost adoptată de către Senat o propunere prin care se dorește modificarea legii ce guvernează aceste taxe.

Astfel, se pare că s-ar dori aplicarea a două cote pentru TVA la tranzacțiile imobiliare:

 • 5% pentru locuințele mai ieftine de 450.000 lei (sau oricare ar fi noul plafon) și care au o suprafață utilă mai mică de 120 mp – nimic nou până aici
 • 19% pentru cele mai scumpe de 450.000 lei, dar aplicat doar pentru suma ce depășește plafonul

Pentru o înțelegere mai bună, iată un exemplu: să spunem, că vrei să achiziționezi un apartament de 650.000 lei.

Taxarea s-ar face astfel:

 • Se va aplica un TVA de 5% pentru proprietățile de până la 449.999 lei
 • Diferența dintre 650.000 lei – 449.999 lei este taxată cu valoarea adăugată standard. Pentru exemplul nostru, pentru suma de 200.001 lei se ca calcula un TVA de 19%

     

O astfel de modificare a legii ar fi de bun augur în special pentru persoanele care doresc o casă ceva mai mare sau care fac investiții imobiliare.

În forma actuală, dacă alegi o locuință ce valorează chiar și cu un leu mai mult decât plafonul maxim admis, va trebui să achiți un TVA apartamente de 19% în loc de 5% pentru întregul preț de achiziție.

Propunerea legislativă mai trebuie să fie adoptată și de către Parlament și să fie promulgată de către președinte pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial și considerată ca modificare a legii.

Articole similare

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.