Avantajele colaborării cu o agenție imobiliară

Când ești în căutarea casei visurilor tale sau pur și simplu îți dorești să investești într-un imobil, un prim pas este să apelezi la agențiile imobiliare locale. Aparent, acestea reprezintă cea mai sigură sursă de informații. Totuși, neatenția se poate solda cu neplăceri, dacă nu analizăm cu atenție toate detaliile.

 

Pe cont propriu sau cu un agent? Aceasta este întrebarea care îi preocupă pe majoritatea celor aflați în căutarea de imobile. Și nu sunt puține situațiile în care, fie pe cont propriu, fie prin agenții imobiliare, tranzacțiile s-au dovedit a fi păguboase, dacă nu chiar așa-zise „țepe”. Și asta pentru că neatenția și încrederea cumpărătorilor au dus la așa ceva. Drept urmare, ar trebui să cunoaștem avantajele și dezavantajele tranzacțiilor imobiliare cu ajutorul agenților imobiliari.

 

Detaliile fac diferența

 

Potrivit legislației în vigoare, clienților agențiilor imobiliare trebuie să li se furnizeze în scris informații complete, corecte și precise. Informațiile referitoare la serviciul prestat de agenție se oferă atât înaintea semnării contractului, cât și după aceea. Iată la ce ar trebui să fii atent înainte de a semna un contract de intermediere cu o agenție imobiliară:

-lista de tarife și comisioane trebuie să fie afișată la vedere;

-în contract, trebuie să apară serviciile prestate și comisioanele aferente;

-precizarea în contract a prețului solicitat de proprietar sau pe care îl oferă cumpărătorul;

-menționarea modalității de returnare a taxelor, comisioanelor și eventualelor penalități, în cazul rezilierii contractului;

-precizarea modalității de denunțare unilaterală a contractului;

-specificarea duratei de derulare a contractului de prestări servicii;

-precizarea drepturilor ambelor părți într-un capitol distinct;

-agenția trebuie să solicite informații cu privire la situația juridică a imobilelor din ofertă, dar și cu privire la costurile estimative ce urmează să fie suportate de către client;

-trebuie să se precizeze clar dacă se oferă consultanță gratuit sau contracost;

-agenția e obligată să specifice cine suportă costurile lucrărilor cadastrale;

-este obligatorie precizarea caracteristicilor generale ale imobilului, care pot influența decizia de cumpărare.

 

Un alt detaliu important este comisionul perceput.În unele cazuri se negociază, alteori nu. De obicei, se menționează un comision de 3% pentru tranzacţie. Dar e important de ştiut dacă TVA-ul este sau nu inclus. Căci, la final, te poți trezi că mai ai de plătit o sumă considerabilă, dacă nu verifici toate detaliile în prealabil.În cazul în care agențiile imobiliare la care apelați nu oferă toate informațiile precizate mai sus în contractele de colaborare, nu trebuie să semnați. Pentru nerespectarea acestor reguli, pot fi sancționate de către autoritățile care se ocupă cu protecția consumatorilor. Dar va trebui să faceți sesizări sau reclamații în acest sens.

 

Verifică proprietarul!

 

Au existat și situații în care, profitând de disperarea celor aflați în căutarea de tranzacții imobiliare, unii „întreprinzători” au scos la iveală tot felul de escrocherii. Culmea, unele înșelătorii se practică tocmai prin intermediul agențiilor imobiliare! La o simplă căutare online, în ciuda menționării „direct de la proprietar”, majoritatea anunțurilor imobiliare oferă drept persoană de contact un agent. Și mai ciudat este faptul că unii agenți reușesc să atragă clienți în urma unor astfel de anunțuri, multe dintre ele false. Ba chiar „scot la ofertă” liste de proprietăți. De fapt, erau baze de date, care oferă ilegal acces la numere de telefon ale unor oameni care au afișat, cu mult timp în urmă, imobile spre închiriere sau vânzare. Sau aceste liste includ numerele de telefon ale altor agenți. Numai că, dornic de a-și găsi o locuință cât mai repede, omul plătește prețul cerut și nu-și dă seama că a fost înșelat.

 

Pare greu de crezut, dar există și proprietari care escrochează potențialii chiriași cot la cot cu agenții imobiliari. Mai exact, apelezi la o agenție, vizualizezi online anunțurile imobiliare și îți alegi locuința preferată. Apoi, stabilești cu agentul vizionarea imobilului. Ba chiar ajungi să „bați palma” cu proprietarul, mai ales când este vorba despre închiriere. Reveniți cu toții la sediul agenției, pentru întocmirea contractului. Aici, achiți în avans chiria plus garanția solicitată, dar și comisionul agenției. Cum contractul prevede că proprietarul are la dispoziție 15 zile să se răzgândească, te trezești cu el la ușă. Fie când abia te-ai mutat, fie chiar înainte să apuci s-o faci. Acesta îți oferă banii înapoi pe care i-ai plătit lui, dar rămâi pierdut de comisionul plătit agenției. Din fericire, acum există site-uri care verifică toți proprietarii care afișează anunțuri imobiliare. Iar acestea sunt însoțite de sigla „anunț verificat” sau „proprietar verificat”. Prin urmare, riscul de a fi escrocat se reduce la zero.

 

Totuși, avantajele sunt de necontestat

 

În ciuda potențialelor aspecte negative, colaborarea cu agențiile imobiliare are avantajele ei. Este nevoie doar de vigilență și nimic rău nu se poate întâmpla. Chiar dacă ai impresia că te poți descurca singur, având acces nelimitat la informație în spațiul online, asistența unui agent imobiliar profesionist reduce la minimum roscul de a face tranzacții dezavantajoase.

 

În primul rând, experiența și cunoștințele legate de piața imobiliară pot ușura foarte mult luarea deciziilor potrivite. Un agent experimentat știe să utilizeze argumentele potrivite pentru a obține echilibrul între particularitățile cererii și ofertele din piață. În plus, va accelera efectuarea tranzacției. Un alt avantaj este că agentul triază ofertele în funcție de preferințele solicitantului, așa încât se reduce mult perioada de căutare și așteptare, economisind timp prețios. Mai mult, tot agenții sunt cei care știu deja tot felul de trucuri ce pot fi de mare folos. Iar faptul că ei intermediază și formalitățile este un mare plus. Tot agentul este cel care negociază în favoarea ambelor părți implicate în tranzacția imobiliară, așa încât aceasta să fie profitabilă pentru toată lumea.

 

Siguranța tranzacțiilor imobiliare este extrem de importantă, mai ales în zilele noastre. Iar fără asistența unui profesionist pot apărea neplăcerile, mai ales când vine vorba despre verificarea documentelor din punct de vedere legal. În plus, disponibilitatea de a organiza și efectua vizite la imobilele vizate este un atu. Un alt mare avantaj îl reprezintă mediatizarea gratuită a anunțurilor pe diferite platforme, mai ales atunci când te afli în postura de vânzător. Și, deloc de ignorat, agenții se ocupă și de situațiile neprevăzute care apar după vânzare.

 

Articole similare

Locuința ta reprezintă mai mult decât un simplu acoperiș deasupra capului. Este locul unde te relaxezi, unde îți petreci timpul cu cei dragi și unde îți construiești amintirile.
Alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru apartamentul tău este esențială pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul anului, mai ales în zilele toride de vară.
Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.