Care sunt avantajele unei case pe structura metalică?

Casele pe structură metalică sunt din ce în ce mai căutate și mai utilizate, în detrimentul clădirilor din caramidă, BCA sau lemn. Vă prezentăm mai jos principalele avantaje și dezavantaje ale unei astfel de locuințe, pentru a putea lua o decizie în privința materialului ales pentru ridicarea casei.

Durata de viață a unei astfel de locuințe poate ajunge chiar și la 150 de ani. Structura este realizată din oțel galvanizat ambutisat la rece, care rezistă coroziunii sute de ani. Prin ambutisarea la rece se obțin profile specifice cu rezistență mare cu un consum redus de material. Oțelul galvanizat poate fi reutilizat pentru alte obiective.

Mai mult, în cazul caselor din oţel galvanizat, suprafaţa utilă este mai mare, un plus de 15-20% față de cele clasice din cărămidă.

Întâlnim case pe structură metalică ușoară,ce se ridică direct pe șantier. După întocmirea proiectului și obținerea autorizației de construcție, se execută fundația, se montează structura metalică și apoi urmează placarea exterioară. Pe exterior și pe acoperiș se vor monta plăci rezistente la foc și la apă. În ceea ce privește învelitoarea, aceasta se alege în funcție de preferințe, varianta pentru care se optează cel mai des este țigla. Ulterior, se introduc cablurile electrice și tevile pentru instalații în interiorul pereților.

De asemenea, mai există și case pe structură metalică asamblate din panouri prefabricate.În acest caz, clădirile din panouri de tip sandwich sunt realizate în ateliere specializate. Este ales proiectul, se scot extrasele de material și se depun pe laminar; se realizează panourile, din plăci interioare și exterioare de OSB, iar între ele se introduce un strat de vată minerală; apoi se instalează panoul și se montează termosistemul pe exterior, dar și finisajul.

Avantajele caselor pe structură metalică

Pot fi construite oriunde și oricând

Locuințele pe structură metalică pot fi ridicate oriunde, inclusiv în zone predispuse la cutremure, dar și pe un teren stâncos, situat la o altitudine mare. Astfel, cadrele din oțel pot rezista la cutremure puternice, de până la 8,5-9 pe scara Richter sau la viteze ale vântului de peste 240 km/h.

De asemenea, aceste locuințe pot fi construite în orice anotimp al anului.

Se construiesc relativ repede

Totul este cumpărat dintr-un singur loc. O casă pe structură metalică poate fi ridicată relativ rapid, în aproximativ trei luni: execuția fundației durează circa o săptămână, montarea structurii, tot o săptămână, la fel și închiderile; partea de instalații poate fi finalizată în două săptămâni; finisajele și montajul necesită o muncă de trei-patru săptămâni.

Casele pe structură metalică se ridică abia după ce planurile au fost finalizate, apoi sunt testate de producător și supuse controlului calității și al siguranței înainte de a ajunge pe santier.

Comparativ, o casă din caramidă este gata în cel puțin 5 luni.

Sunt mai ieftine

Oțelul este un material atractiv, din ce în ce mai cerut pe piața construcțiilor. Casele pe structură metalică pot fi în medie, mai ieftine cu 30%. Iar greutatea acestei case este mult mai redusă față de o casă din material convențional.

Preţul profilelor de oţel este din ce în ce mai accesibil și, în ciuda inflației și războiului, a rămas relativ constant. O astfel de locuințe poate ajunge la 650 de euro pe metru pătrat (cu TVA inclusă).

Sunt rezistente la foc

Casele pe structură metalică sunt rezistente la foc, nu ard ușor, sunt ignifuge și nu favorizează extinderea flăcărilor. Sunt astfel mai sigure, iar grinzile de oțel nu conțin adezivi ori chimicale. Ele nu necesită aplicarea vreunui tratament special, față de cele din lemn, de exemplu.

Sunt mai sigure și mai rezistente la diverși factori

Aceste locuințe se comportă mult mai bine la intemperii, cutremure sau  fenomene meteo extreme. Structura lor de oțel, fiind legată direct în sol, le permite să acționeze asemeni unui paratrasnet, iar curentul electric al fulgerelor este condus direct în pământ.

De asemenea, oțelul este mai rezistent decât lemnul sau cărămida, nu se deformează și nu se dilată. Oțelul nu putrezește si este extrem de rezistent la ciuperci.

Nu este vulnerabil la mucegai și rozătoare

Nu este afectat nici de apă. Nici de termite, furnici ori alte insecte, care nu vor ataca structurile de metal, cum se întâmplă în cazul celor din lemn.

Sunt prietenoase cu mediul înconjurător

​​​​​​​Oțelul este printre cele mai reciclate materiale, putând fi reciclat în proporție de 100%. Pentru o casă cu perete din structura metalică se folosesc materiale prietenoase cu mediul înconjurător, profile laminate, tevi și profile pentru construcții. Comparativ, pentru construcția unei case din lemn este în medie nevoie de 50 de copaci.

Pot fi extinse

Casele pe structură metalică pot fi proiectate în orice formă și, mai important, pot fi extinse. Pot fi mărite sau transformate de exemplu în sediu de firmă. Pot fi adăugate alte cadre, panouri adiționale sau alte elemente de construcții.

Dezavantajele caselor pe structură metalică

Au o eficiență energetică mai redusă

Structurile metalice au nevoie de o izolare termică foarte bună și de mai multe materiale termoizolante și fonoizolante. Putem întâlni o pierdere necontrolată a căldurii. Oțelul reduce cu până la 60% proprietățile izolante ale sistemului de termoizolație a pereților și conduce căldura de câteva sute de ori mai repede decât lemnul.

Pereții sunt subțiri și necesită montarea unui strat suplimentat care să asigure o izolare fonică.

Pot apărea pete mai închise la culoare pe porțiunile reci ale pereților.

Ruginesc

Un mare dezavantaj al caselor pe structură metalică este că oțelul riscă să ruginească. Rugina slăbește cadrul metalic și apare riscul producerii altor deteriorări.

Vara sunt și mai călduroase

În timpul verii, oțelul absoarbe căldura de afară, astfel că va crește temperatura în interiorul casei. Soluția pentru rezolvarea acestei probleme este termoizolarea locuinței.

Șantierul nu este flexibil

Acest tip de locuință nu poate fi ajustat pe șantier. În timp ce locuințele din lemn pot fi modificate și tăiate chiar pe locul unde urmează să fie ridicate, acest lucru nu este însă, posibil în cazul caselor pe structură metalică.

Toate măsurătorile elementelor din oțel ale viitoarei locuințe trebuie atent calculate întrucât vor fi livrate pe șantier în forma lor finală, gata de asamblare. În situația în care unele măsurători nu au fost exacte, proiectul poate întârzia.

Necesită mentenanță mai des

Aceste case au nevoie de mentenanță la intervale mai scurte de timp decât casele tradiționale.

Case pe structură metalică fără autorizație

De asemenea, se pot realiza fără autorizație de construire activități de reparație, consolidare sau înlocuire care nu modifică structura de rezistență și aspectul arhitectural al construcțiilor, conform aliniatului 11 din Legea 50/1991, cu actualizările ulterioare.

Între lucrările ce pot fi executate fără emiterea autorizației sunt: casele pe roți, casele din containere sau diverse tipuri de lucrări prin care nu este modificată structura de rezistență și aspectul architectural.

Casele pe roți sunt diferite de rulote, ele se construiesc pe un șasiu cu roți și pot fi transportate cu ajutorul unui autoturism. Poate fi mutată oriunde. Ea ar putea fi încadrată ca o remorcă de categoria B, dacă nu depășește greutatea de 3,5 tone. 

Pot fi ridicate individual, dar pot fi și cumpărate de-a gata. Ea poate fi racordată la utilitățile publice, dar ar putea fi nevoie de eliberarea unor documente suplimentare.

Acest tip de locuință poate fi amplasată într-o zonă unde autoritățile nu pot elibera autorizația de construcție, de exempul pe un teren traversat de o conductă subterană.

De cealaltă parte, casele din containere pot fi folosite ca locuințe de vacanță, anexe, case provizorii, spații suplimentare pentru locuit, locuinte sociale. Se pot monta una peste alta și se pot obține locuințe de câteva etaje.

Uneori ele sunt folosite ca sedii pentru firme ori anexe la școli sau grădinițe. Necesită o termoizolare eficientă.

Legat de lucrările ce nu necesită autorizatie de construcție, intră: înlocuirea tâmplăriei, realizarea de tencuieli și zugrăveli, montarea de pardoseli etc., reparații și consolidări la acoperiș și terase. Tot aici sunt premise reabilitarea sau înlocuirea trotuarelor, zidurilor de sprijin, scărilor de acces și a teraselor, dacă nu este modificată calitatea și forma arhitecturală.

Se pot înlocui sau repara totodată sobele și coșurile de fum, instalațiile interioare ale casei, branșamentele și racordurile exterioare. Se pot monta sisteme de încălzire a apei calde menajere sau aparete de climatizare.