Apartamentele de tip loft, un trend care se extinde și în România. De fapt, ce presupun acestea. Avantaje și dezavantaje

Auzim din ce în ce mai des vorbindu-se despre stilul Loft, mai cu seamă în cazul apartamentelor noi de vânzare, deja finisate și, uneori, mobilate. Dar, de fapt, ce presupune acest stil și cui se potrivește? Dacă avantajele, vei vedea, sunt clare, ar fi vorba și despre dezavantaje?

Stilul loft este un stil din categoria stilurilor moderne, care poate fi adaptat adesea și în apartamentele noastre (unele dintre ele), dar ținând cont de câteva aspecte importante.

Chiar termenul ”loft” are o origine străină și, tradus din limba engleză, înseamnă: „pod, mansardă”. Dar loft nu presupune doar astfel de spații, ci înglobează și folosirea unor fabrici, depozite, ateliere și hale industriale abandonate pentru locuit. Ideea folosirii unor astfel de spații pentru locuit a apărut încă din anii 40 în America.

Conceptul principal al stilului îl reprezintă găsirea diferitelor soluții arhitecturale. De exemplu, combinația armonioasă a tot ce este vechi (ziduri de cărămidă, scări, țevi, sisteme de ventilație, chiar utilaje din fabrică) cu modernul (tehnologii, materiale, așa cum sunt: metalul și oglinda) într-un singur interior.

Principiul amenajării unui spațiu în stil loft constă în detalii: mobilierul este simplu și funcțional, culorile predominante sunt destul de reci sau terne (în marea lor majoritate), ferestre mari, minimum de decor. Și tot ce este considerat un dezavantaj în alte stiluri, cum ar fi - cărămida aparentă, ziduri brute din beton, pardoseală industrială – pentru stilul loft este punctul de interes!

Stilul loft este potrivit pentru:

      - Oamenii creativi, așa-numiții „boemi”. Stilul loft încorporează foarte ușor atât un spațiu de locuit, cât și unul de lucru, cum ar fi un atelier de artă și pictură sau un studio de fotografie. Dar posibilitățile pot fi nelimitate;

      - Pentru cei care vor să-și limiteze bugetul la maximum, stilul loft este o soluție ideală: acesta presupune costuri minime de amenajare;

      - Iubitorii de spații deschise (open-space).

      - Persoane nonconformiste și care chiar vor să iasă în evidență. Generația tânără este targetul principal, dar sunt destule excepții.

Dar iată câteva caracteristici ale stilului:

Spațiu cât mai deschis – compartimentare tip open-space (absența aproape totală a partițiilor). Toate zonele funcționale sunt separate prin efecte vizuale (contraste de culoare, accentuare prin lumină sau partiții de sticlă care nu încalcă conceptul de bază al spațiului deschis). Chiar și un simplu covor poate departaja un spațiu de altul.

Aspectul interioarelor industriale.  Cărămida, betonul și țevile aparente reprezintă o parte integrantă a stilului loft. Astăzi există o mulțime de trucuri pentru a crea aceste efecte artificial, asta în cazul în care nu aveți cum să păstrați zidăria sau structura pereților la vedere.

Puteți opta pentru o vopsea decorativă care imită betonul aparent sau un fototapet cu un model similar. Pentru efectul peretelui de cărămidă, se poate monta cărămida aparentă (care este de doar 2 cm grosime, special pentru a nu ”pierde” spațiul din încăpere, și care se găsește la orice magazin de bricolaj), dar mai există și varianta de panouri decorative din poliuretan (care se montează și mai ușor, iar efectul este același).

Gama cromatică de culori reci, dar echilibrată cu câteva accente calde sau chiar culori vii. De exemplu: peretele de beton aparent poate fi accesorizat cu un poster având culori calde de galben sau portocaliu.

Iar dacă se păstrează cărămida aparentă în culoarea ei naturală (cărămiziu), care oricum este o culoare mai caldă, însă destul de închisă, se poate completa spațiul cu restul pereților în alb-gri deschis, cu un decor grafic creat din țevi de cupru.

Combinația dintre vechi și nou, deja enunțată anterior. Indiferent cum a fost organizat spațiul și cum sunt pereții, totul trebuie să fie în armonie cu tendințele moderne – aparate moderne de ultimă generație, suprafețe cromate sau din metal oxidat și pereți despărțitori de sticlă.

Mobilierul în stil loft joacă un rol important, deoarece, pe lângă sarcinile principale (depozitarea lucrurilor), are și o sarcină de a compratimenta spațiul, devenind cu atât mai important. De aceea trebuie ales și cu mare atenție.

Mobilierul poate fi din orice stil și potrivite sunt chiar combinațiile - ceva vechi (mobilier de anticariat) cu ceva modern și minimalist (de exemplu, o comodă cu sertare retro din lemn cu un dulap cromat).

Ideal ar fi să ca tavanele să fie înalte, acestea fiind o componentă a stilului loft. Cu cât mai multă lumină și spațiu vor fi, cu atât mai bine.

Accesorii neobișnuite. E undă verde la graffiti, postere, ilustrații abstracte sau chiar semne rutiere. Toate sunt foarte potrivite în conceptul general al stilului loft.

În concluzie, stilul loft este ideal pentru cei care preferă un spațiu aerisit și multă lumină în casă. Anunțuri cu astfel de apartemente, de vânzare sau de închiriat, poți găsi și pe ImoRadar24.ro.

 

Dezavantajele stilului loft și cum le poți transforma în avantaje

Stilul loft are, fără îndoială, o mulțime de avantaje (spatii mari pe care le poți reamenaja ori de câte ori vrei, mai multă lumină naturală, adesea o locuință cu spațiu dispus pe 2 etaje), dar, dacă nu ești puțin organizat, poți să ajungi să ai un open-space unde nu poti să diferențiezi o “cameră” de alta.

Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, experții recomandă să aplici două reguli simple:

  1. Diferențiază anumite zone din casă

Apartamentele de tip loft nu au camere separate prin pereți, în stilul locuințelor tradiționale. De obicei, avem o singură cameră mare, ce include un living și o bucătărie open-space, alături de baie și un hol. În acest caz, cum poți să diferențiezi zona de dining de sufragerie? Sau dormitorul de sufragerie?

Cel mai convenabil ar fi să ai dormitorul amenajat separat la etaj, dacă spațiul îți permite, iar în partea de jos să existe livingul și bucătăria.

De asemenea, păstrează alăturate elementele ce țin de anumite zone, ca, de exemplu, bucătăria, astfel încât să nu dea impresia ca ai zona de gătit întinsă în toată casa.

Folosește covoare pentru a delimita anumite zone din living. Alege covoare care sunt destul de mari încat să acopere spațiul pe care vrei să-l evidențiezi. De exemplu, dacă ai o masă și 4 scaune și vrei să pui în evidență zona unde familia ia masa, alege un covor suficient de mare, astfel încât, atunci când ai scos scaunul de sub masă, acesta să se afle încă pe covor.

  1. Fii atent la cum intră lumina în locuință și maximizează efectul

Combină lumina naturală cu cea artificială în așa fel încât să dai senzația de încăpere mai mare, perfect luminată. În plus, diferite sisteme de iluminat te pot ajuta să separi mai bine anumite zone.

Dacă nu ai prea multe surse de lumină din tavan, poți oricând să folosești si lampadare.

Articole similare

Locuința ta reprezintă mai mult decât un simplu acoperiș deasupra capului. Este locul unde te relaxezi, unde îți petreci timpul cu cei dragi și unde îți construiești amintirile.
Alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru apartamentul tău este esențială pentru a te bucura de confort termic pe tot parcursul anului, mai ales în zilele toride de vară.
Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.