Apartamente mici ca in Hong Kong la preturi la fel de mari

Pe piata imobiliara din Romania, atat in Bucuresti cat si in provincie, poti gasi acum la vanzare sau spre inchiriere cele mai mici apartamente la care te poti gandi. Fie ca sunt garsoniere, sau chiar apartamente de 2 camere, spatiile de locuit nu sunt mai mari de 20mp. Cu toate ca e greu sa iti imaginezi viata in apartamente mici de 20mp, este si mai greu sa crezi cum “LUXUL” are doar 15 mp si costa 30.000 euro

 

Garsoniera de 15 mp, in Timisoara, la un pret de 2000 euro/mp considerata DE LUX

LUX sn [At: (a. 1777-1782) FURNICĂ, I. C. 56] 1 Exces de eleganță2 Nivel de viață foarte costisitor. 3 Fast. 4  Fastuos. 5 De ~ De prim rang. 6 De calitate superioară.7 Deosebit.8 De excepție. 8 Care nu este necesar. 10 A face ~ A duce o existență foarte costisitoare.11 Bogăție.12 Exuberanță.13 Cheltuieli fără măsură.14 Extravaganță. Sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a

 

Apartamente mici in Asia

Sunt situatii in lume, precum cele din metropolele super aglomerate din Asia, precum Mumbai, Shanghai, Seul, Tokio sau Hong Kong, unde locuitul in apartamente foarte mici, numite “locuinte sicriu” este o normalitate datorata supraaglomerarii zonelor urbane foarte dezvoltate, unde costul este pe masura cerererii, iar piata imobiliara s-a adaptat creand spatii de locuit si de 10 metri patrati. Si asa, nici pe acelea nu si le permit toti locuitorii. Abia aici putem vorbi de “luxul” de a-ti permite o camera de 3 pe 3m. Spre exemplu, in Hong Kong pentru un spatiu de locuit de de doar 11 mp, costul chiriei este de 450 dolari americani!

Organizatia Natiunilor Unite condamna aceste conditii de locuit si le considera "o insulta la adresa demnitatii umane"

La nord-est de Hong Kong, in capitala Coreei de Sud, Seul, situatia sta la fel de rau. La doar cativa pasi de cartierele de lux ale Seului, populatia saraca a capitalei locuieste in spatii de doar 6 mp, unde bucataria este tot una cu toaleta. Diferenta o face totusi pretul mai scazut al chiriei, echivalentul a100 dolari americani.Pentru ca si simpla situatie de a avea doua perechi de pantofi aglomereaza spatiul, locatarii depoziteaza lucruri la comun pe acoperisurile cladirilor.

 

Sursa foto: Simkyudong/ Jam Press

Sursa foto: Simkyudong/ Jam Press

Si in India, o tara cu o populatie de peste 1.3 miliarde  de locuitori si probabil cea mai saraca de pe continentul asiatic, intalnim o problema a spatiilor de locuit. In Mumbai, capitala ce are 600kmp, doar de 3 ori mai mare ca Bucurestiul, locuiesc peste 18 milioane de locuitori! Doar in mahalaua Dharavi, un cartier de 2kmp, locuiesc peste 1 milion de oameni. Chiria in acest cartier variaza intre 0.04 si 0.06 dolari pe metru patrat, adica 18 bani. Pentru 10 mp, un indian plateste 1.8 lei.

Sursa foto: Danish Siddiqui/Reuters

 

Apartamente la fel de mici in Romania

In Romania din fericire nu ne aflam in situatia niciuneia dintre tarile asiatice. Nici macar marile orase ravnite precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov sau Sibiu nu au densitati iesite din comun, iar piata imobiliara este indestulatoare. Spre exemplu, in Bucuresti se afla peste 12.000 de apartamente de inchiriat.Avem de ales intre 4000 de apartamente si garsoniere de inchiriat in Cluj. In Timisoara, Brasov si Sibiu gasim peste 1000 de apartamente de inchiriat.

Nici dimensiunile apartamentelor nu sunt comparabile cu cele din Asia, decat cu anumite exceptii. In general apartamentele cu doua camere in Romania au in medie 40-50mp. Iar garsonierele intre 20 si 30 mp in medie. Evident ca sunt situatii cu proprietati mult mai spatioase de atat, mai ales in cazul noilor proiecte imobiliare. Dar si mai mici...

Oferte imobiliare de vanzare sub 20 mp

Exista in piata imobiliara din Romania peste 400 de oferte  de apartamente de inchiriat si aproximativ 900 de apartamente  de vanzare sub 20 mp. Situate in orasele mari, aproape de punctele de interes turistic, aceste apartamente ar reprezenta solutia perfecta pentru o afacere de tip Airbnb, inchiriere in regim hotelier (adica cu ziua) turistilor straini.

In Cluj o garsoniera de doar 11 mp ajunge sa coste 25.000 euro, adica aproape 2500 euro/mp

Numai ca in ciuda dimensiunilor mai mult decat modeste, proprietarii acestor “apartamente” practica preturi de Hong Kong.  In Cluj spre exemplu, apartamente mai mici de 20 mp ajung sa coste 42.000 euro  sau chiar mai mult iar la Timisoara este nevoie sa scoti lunar din buzunar 230 euro pentru 18mp. Si in Bucuresti, un spatiu de doar 17 mp,pe bulevardul Pache Protopopescu, il va costa pe noul chirias 270 euro  pe luna.

VEZI AICI TOATE APARTAMENTELE DE VANZARE - MAXIM 20MP

VEZI AICI TOATE APARTAMENTELE DE INCHIRIAT - MAXIM 20MP

Articole similare

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.