Apartament în bloc nou sau vechi? Avantaje și dezavantaje

Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă. Atunci când vrei să îți achiziționezi o locuință, trebuie să știi că atât blocurile vechi, cât și cele noi au și avantaje și dezavantaje. De cele mai multe ori criteriul după care ne ghidăm este locația, dar și prețul și raportul calitate-preț. Ideal este să știm de la bun început care sunt criteriile pe care vrem să le îndeplinească viitoarea locuință pentru a răspunde nevoilor noastre. 

Avantajele unui bloc vechi

Costurile cu întreținerea unui apartament într-un bloc vechi pot fi în unele cazuri și de patru ori mai mici decât în cazul blocurilor rezidențiale, de exemplu, unde în plata întreținerii intră și salariile angajaților (paznici, concierge, grădinari, personal tehnic etc).

Locația, un alt mare avantaj. În cazul blocurilor vechi, ai cele mai multe șanse să le găsești inclusiv în centrul orașelor. În timp ce majoritatea blocurilor noi se construiesc la periferia orașului, cele vechi se găsesc oriunde. Acest aspect este important pentru cei care nu dețin o mașină personală cu care să se deplaseze și care depind de mijloacele de transport în comun.

În plus, cei cărora le place să gătească vor găsi în apartamentele vechi bucătăria separată. Mai nou, în multe dintre blocurile noi, bucătăria este alipită livingului, într-un spațiu comun mai mare.

De asemenea, în cazul locuințelor vechi, un alt avantaj îl constituie faptul că îl poți reamenaja și renova după bunul plac, fără să îți pară rău că distrugi un parchet vechi.

În anumite situația, blocurile vechi pot fi reabilitate termic, ceea ce constituie un avantaj.

Dezavantajele unui bloc vechi

Faptul că un apartament într-un bloc vechi necesită renovări costisitoare poate constitui în același timp un dezavantaj. Zugrăvitul, înlocuirea ferestrelor, a parchetului, gresia, faianța, ușile presupun alte cheltuieli de multe mii de euro. În cazul unui bloc nou, nu ești nevoit să faci asta decât doar dacă poate nu îți plac finisajele dezvoltatorului și ești dispus să aloci sume suplimentare.

Un alt dezavantaj îl găsim la instalațiile sanitare și electrice, uneori neschimbate de zeci de ani. În cazul instalației electrice poate fi extrem de periculos, întrucât poate face scurtcircuit. Cât despre instalațiile sanitare, acestea pot ceda oricând dacă nu sunt noi.

În multe cazuri, nu există izolație termică, ceea ce înseamnă că se pierde căldură și energie prin pereți, astfel cresc costurile cu întreținerea.

Avantajele unui bloc nou

Un mare atu pentru apartamentele noi de vanzare este că au pereții izolați și centrală termică proprie. Astfel, nu vor exista pierderi de căldură. Izolația ajută și la economisirea consumului energetic și la reducerea cheltuielilor pe timpul iernii. Poate preveni totodată deteriorarea pereților, sunt mai feriți de mucegai sau igrasie.

Mai mult, materialele folosite sunt noi, iar finisajele moderne.

Un alt avantaj în blocurile noi îl reprezintă spațiul. Aceste locuințe sunt mai spațioase, mai aerisite și ai o libertate mai mare de amenajare.

De asemenea, blocurile rezidențiale noi aproape toate au spații de joacă pentru copii.

Nu în ultimul rând, curățenia. Ce poate fi mai plăcut decât să te muți a doua zi într-o locuință abia finalizată în care nu a stat nimeni înaintea ta?

Dezavantajele unui bloc nou

Prețul locuinței și ulterior al întreținerii acesteia sunt mult mai ridicate decât în cazul blocurilor vechi. Materialele și instalațiile folosite sunt de ultimă generație, iar prețul pentru beneficiile oferite este mai mare.

Localizarea este un mare dezavantaj în cazul blocurilor noi, care se construiesc în special la periferia orașelor. Aici infrastructura este slab dezvoltată. De multe ori sunt departe de o stație de metrou sau autobuz, iar străzile nu sunt amenajate, astfel că deplasarea spre acestea este extrem de dificilă și depinzi de o mașină personală.

De multe ori, greu găsești magazine, școli, grădinițe, farmacii sau cabinete medicale, în apropierea blocurilor noi.

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.
Când vine vorba despre cumpărarea unui imobil, poate cel mai important aspect ar trebui să fie siguranța. Dar și foarte greu de probat de către un ochi neavizat, așa cum este cel al cumpărătorului.