Află ce grad de confort are apartamentul tău

Fiindcă ni s-a întâmplat foarte des să vedem neînțelegeri între cei care vând imobile și cei care doresc să cumpere, ne-am gândit să facem puțină lumină pe tema gradului de confort al unui imobil. Așa că dacă și tu vrei să afli ce grad de confort are cu adevărat apartamentul în care stai sau pe care urmează să-l cumperi te invităm să citești articolul care urmează.

Este de înțeles să apară neconcordanțe între ceea ce credproprietarii despre confortul locuințelor lor și ce așteptări au cei interesați de acestea, datorită faptului că nu există reglementări clare cu privire la confortul apartamentelor, potrivit specialiștilor.

Gradul de confort al unui apartament este o noțiune complexă, care ține seama de mulți factori dar, în mod convențional, confortul acestor apartamente se determina numai în funcție de suprafață utilă, asta conform Decretului-Lege nr.61 care datează din 7 februarie, 1990.

Și totuși în diferite orașe sau județe, atât proprietarii cât și agenții imobiliari pot avea opinii diferite în ceea ce privește încadrarea că suprafețe a acestor conforturi.  

Deoarece în stabilirea gradului de confort se pot lua în considerare și alte aspecte, cum ar fi: etajul la care se află apartamentul, cât de îngrijit (sau neîngrijit) a fost de către proprietarii anteriori, starea blocului, indiferent de anul de construcție, starea tehnică a apartamentului (dacă are îmbunătățiri sau nu, funcționarea corectă a utilităților etc).

Un aspect interesant este faptul că în străinătate nu există această categorisire, fiind menționată direct suprafața locuinței și faptul că este decomandată sau nu, lucrurile fiind mult mai ușor de înțeles decât în piața inmobiliara locală. 

Pe baza acordului între specialiștii din domeniu, cât și a Decretului 61/1990  am redactat o încadrare orientativă a locuințelor în fiecare grad de confort.

Locuințe de tip confort 1

Un astfel de apartament este complet decomandat. Acest lucru înseamnă că nu se face în niciun caz trecerea dintr-o camera în altă, toate camerele, chiar dacă vorbim de o garsonieră cu o bucătărie, fiind accesibile de pe un hol. De asemenea, suprafață unui astfel de apartament este mare: undeva la peste 30 mp pentru o garsonieră și peste 80 mp utili pentru o locuința cu 4 camere. Bucătăria trebuie să aibă minim 8 mp, iar apartamentul trebuie să aibă balcon. În cazul celor cu peste 3 camere, trebuie să existe și două băi.

Locuințe cu grad de confort 1 sporit

Și aici sunt neînțelegeri la nivelul celor care vând. Deși singurul grad de confort despre care se poate spune că este sporit este gradul de confort 1, unde orice suprafață care depășește media stabilia, se încadrează la confort 1 sporit, foarte mulți proprietari afirmă despre proprietăți confort 2 sau 3 că fiind confort 2 sporit sau confort 3 sporit.

Locuințe de tip confort 2

De ce le mai multe ori aceste locuințe sunt semi-decomandate (se poate trece din sufragerie într-un alt hol și din acel hol în dormitor și/sau baie, de exemplu). Dimensiunile încep la 25 mp pentru garsonieră și 57 mp pentru apartament cu 4 camere. De asemenea, bucătăria este mică și există un singur balcon. Nu înseamnă că dacă o astfel de locuința este complet decomandata, însă suprafață nu respectă cerințele unui apartament confort 1, această se va numi confort 2 sporit.

Locuințe cu grad de confort 3

În acest caz, apartamentele de trei camere, de exemplu, nu au mai mult de 40 - 50 mp, cam cât un apartatment cu 2 camere confort 1. Iar garsonierele nu depășesc 22-23 mp. Există o singură baie, indiferent de numărul camerelor, nu există balcon și nici holuri, trecerea făcându-se dintr-o camera în altă. Astfel, spațiul util este mai mic decât în celelalte cazuri.

Există alte două încadrări ale gradului de confort, mai rar folosite, menite să catalogheze extreme. Vorbim de gradul de confort lux, care descrie proprietăți care depășesc cu mult suprafață utilă a tipului respectiv de apartament ,spre exemplu garsoniere de 50 mp sau apartamente și de 200 mp. 

La polul opus avem ceea este denumit confort redus, iar aici discutăm de apartamente cu suprafețe foarte mici, care nu se încadrează în niciun standard, spre ex garsoniere de maxim 15-17 mp, sau apartamente care nu beneficiază de toate camerele, nu au baie sau bucătărie și sunt la comun.

 

Garsonieră (1 camera)

Apartament cu 2 camere

Apartament cu 3 camere

Apartament cu 4 camere

Confort 1 sporit

37 mp

55 mp

78 mp

100 mp

Confort 1

30 mp

50 mp

65 mp

80 mp

Confort 2

23 mp

36 mp

48 mp

60 mp

Confort 3

<23 mp

<36 mp

<45 mp

<60 mp

 

 

Articole similare

ânzătorul este nevoit să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului. Astfel, vânzătorii nu mai sunt scutiți de plata impozitului, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat.
Un număr de 2.757 de imobile din Capitală sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Din total, 374 imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public, potrivit datelor Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu risc seismic.
Când vine vorba despre alegerea apartamentului sau a casei ideale, sunt o mulțime de factori de care trebuie să ți cont, pentru a lua decizia cea mai potrivită nevoilor tale. Iar cel mai important este chiar siguranța.