Credit sau chirie?

Ce faci in urmatorii 5 ani?

Probabil ca sunt multe estimari si sfaturi in online, dar majoritatea au in comun afirmatia ca ar trebui sa fii sigur ca vei locui urmatorii 5 ani in casa pe care doresti sa o cumperi. Daca inca nu stii unde te vei afla pe plan personal in urmatorii 5 ani, daca te vei casatori sau vei avea copii, daca vei schimba locul de munca sau poate chiar orasul in vederea unui trai mai bun, recomandarea noastra se aliniaza ideei de a locui in chirie. Viitorul iti poate rezerva multe surprize, si daca inca nu esti convins ca vrei sa te “asezi”, poate e mai bine sa astepti…nu ai un plan detaliat este mai  bine sa astepti, decat sa te avanti intr-un credit pe multi ani, ca mai apoi sa vezi ca poate nu e cea mai potrivita locuinta pentru ceea ce ai hotarat sa se intample in viata ta.

Esti pregatit financiar pentru a detine o locuinta?

Pe langa avansul minim si restul taxelor pe care vei fi nevoit sa le suporti la inceput, si pentru care vei fi pregatit, o casa noua va veni si cu alte cheltuieli. Pe care e bine sa le intrezaresti din timp, pentru a vedea daca le poti sustine. Odata achizitionat apartamentul te poti lovi de cheltuieli posibil mai mari cu intretinerea, vei avea de achitat si rata pentru credit. Intre timp poate vei dori sa iti si amenajezi noul living de vis. Daca aproape de fiecare data planurile nu se potrivesc cu realitatea, este foarte posibil si ca estimarile tale de cheltuieli odata cu mutarea in noua locuinta sa fie depasite semnificativ. Niciodata nu poti prevedea toate lucrurile de care vei avea nevoie si care te vor costa sume importante de bani, mai ales in primul an.

Daca nu vei avea bugetul sa sustii cheltuielile lunare, televizorul tau full HD din sufragerie va mai avea de asteptat o vreme iar iesirile in oras vor fi inlocuite cu vizite pe balcon.

Ai un cont de economii?

Oricat de pretentios poate suna, ca ii spunem cont, fond sau pur si simplu bani pusi de-o parte, este recomandat sa ai o suma de bani pentru situatii de urgenta. Nu stim sa iti spunem care este cuantumul potrivit. Tu stii mai bine care iti este bugetul si cat iti permiti sa economisesti lunar. Noi te putem ajuta cu sfaturi si recomandari despre cum poti economisi daca tocmai ai luat viata in maini si esti proaspat chirias. Ideea e ca odata mutat la casa ta, in afara de cheltuielile calculate pe care le poti acoperi din venitul lunar, pot aparea tot felul de probleme, care pana acum erau suportate de proprietar. Acum tu vei fi proprietarul si va trebui sa repari orice defectiune aparuta inopinant, si nu vei dori ca asta sa iti afecteze bugetul lunar.

Ai si alte cheltuieli majore in plan?

Ia in calcul si ce alte planuri care implica bani ai in viitor. Daca vrei sa achizitionezi o masina personala noua, sa iti deschizi o mica afacere sau pur si simplu doresti sa calatoresti foarte mult in urmatoarea perioada sau doresti sa te casatoresti, ar fi mai bine sa amani achizitionarea unei case pana ce ai trecut toate hopurile financiare si esti intr-o perioada de stabilitate.

Ai mai locuit in orasul sau cartierul in care intentionezi sa cumperi locuinta?

Noi zicem ca ar fi bine sa locuiesti o perioada in zona in care vrei sa cumperi, fie ca esti nou in oras sau nu. Nu vei stii cu adevarat cum e cu locurile de parcare, cu vecinii sau cu drumul pana la metrou pe timp de iarna pe gheata, daca nu locuiesti cu chirie o vreme in zona respectiva. Poate constati ca vara e o zona in care se taie apa foarte des, sau ca iarna nu este caldura cum ti-ai dori. Sau poate descoperi ca scoala din apropiere nu e tocmai scoala la doresti sa mearga viitorul tau copil. Cu atat mai mult daca esti nou in oras. Pana la urma nicio masina nu o cumperi fara un test drive sau fara a cunoaste mai multe despre marca aleasa.

Credit sau chirie?

In concluzie, recomandarea noastra este sa te angajezi in contractarea unui credit doar atunci cand esti sigur ca asta vrei de la tine si de la banii tai. Daca esti o persoana calculata, cu planul facut pe 5 ani, care stii ca vei putea gestiona un credit si o casa noua si esti bine informat cu privire la toate dedesubturile alegerii tale, da-i inainte si devino proprietar. Pe imoradar24.ro vei gasi cu siguranta locuinta dorita deoarece vei gasi toate apartamentele din orasul tau!

Altfel, daca esti o persoana a schimbarii, sau daca realizezi ca aceasta achizitie iti va consuma toate resursele materiale,pune deocamdata de-o parte gandul de a deveni proprietar si alege unul din miile de apartamente de inchiriat de pe imoradar24.ro

Articole similare

Alegerea locuinței este o decizie importantă. Petrecem mult timp acasă, așa că vrem să fim fericiți și confortabil cu decizia noastră. Întâi de toate, când vine vorba de un apartament de lux pe care dorim să îl închiriem, asta nu înseamnă neapărat că este o locuință mare.
Achiziționarea unui apartament este o investiție mare și pe termen lung și nu este mereu ușor să găsim cea mai potrivită variantă.
Nici să fii vânzătorul unui imobil, persoană fizică, nu e ușor în această perioadă. Pe lângă distanțarea socială impusă de pandemie și reticența unora dintre cumpărători de a se mai întâlni cu persoane străine, cea mai mare dilemă este stabilirea prețului corect de vânzare fără a ajunge să vândă imobile supraevaluate.