Stiri cele mai noi articole - Blog imoradar24.ro

Jucătorii din imobiliare sunt încântați de respingerea anulării PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 în justiție. Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4 este un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial, prin care Capitalei i se restituie dreptul la dezvoltare, anunță Bucharest Real Estate Club (BREC). 
Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuinţele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar, cu efecte benefice asupra economiei (şi implicit asupra veniturilor bugetare), dar şi asupra condiţiilor de trai. 
Galațiul și Sibiul reprezintă fiecare câte 3% din totalul intențiilor de achiziție la nivel național, în vreme ce Pitești și Ploiești au câte 2%, arată datele Imoradar24. În schimb, Craiova – cel mai mare oraș din Oltenia - este în afara top 10 la nivel național.
Sibiul este principalul oraș în care românii caută să închirieze locuințe din afara marilor orașe, respectiv București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Brașov. Ponderea căutărilor de chirii este de 3% la nivel național și de câte 1% pentru Pitești, Ploiești și Arad
Românii caută cel mai mult apartamente de două camere, acestea fiind aproape jumătate din totalul intențiilor de achiziție în trimestrul al patrulea din 2022, conform datelor portalului Imoradar24.ro. În București, un apartament de două camere costă cu peste 50% mai mult decât la Ploiești, mai arată datele.
De anul acesta, sistemul actual de impozitare a proprietăților imobiliare urma să se modifice, astfel încât modul de calcul al impozitului pe clădiri să se simplifice.
Românii care au căutat să închirieze locuințe în trimestrul al patrulea s-au concentrat cel mai mult pe București, care reprezintă 41% din intențiile de contact, conform datelor Imoradar24.ro. Chiria medie în Capitală este de 350 de euro pe lună și variază între 280 de euro pe lună pentru o garsonieră și 510 euro pentru trei camere.
În luna noiembrie, pentru care sunt disponibile cele mai recente statistici, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară.
Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) de la 1 ianuarie 2023. Ordinul pentru aprobarea procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
Într-un an cu inflație de 16%, cu o creștere masivă a dobânzilor și a costului vieții, mulți români se întreabă ce este mai convenabil: achiziționarea unei locuințe proprii sau statul în chirie până la vremuri mai bune. Imoradar24.ro vă prezintă ce înseamnă acest lucru din punct de vedere financiar.